Jen z té se ale žít nedá. Prodej dvoutřetinového podílu akcií obrat k lepšímu nepřinesl a několikaletá absence odborného vedení dovedla společnost téměř ke kolapsu.

Nový předseda představenstva akciové společnosti, Martin Limburský, by o zařízení zájem měl, ale za jasně daných podmínek. Ve čtvrtek se proto sešel s většinovým vlastníkem, kterým je společnost PBO Rho. „Ke shodě zatím nedošlo. Existuje předběžná dohoda, ale čekám na návrh smlouvy. Situace v Rehamedice není dobrá, to, co se tu dělo, jsem ještě nezažil. Vlastník navíc neustále váhá a licituje, já ale potřebuji mít jistotu. Chci to převzít, ale musí to být naprosto čisté a transparentní," říká. A věří, že Rehamedica je smysluplný projekt. „Vše se ale musí dojednat co nejrychleji. Pokud se to bude táhnout, přestane to mít význam," dodává.

Partner selhal

Rehamedica si pod vedením města nevedla zvlášť dobře, chyběla znalost složité zdravotnické problematiky i peníze na nutné investice. Proto se hledal silný partner. Zájemci se našli a v roce 2011 zastupitelé 66 procent akcií prodali, třetinu si ponechali. Jenže, situace se nijak nezlepšovala. Narůstaly dluhy, zaměstnancům v poslední době začaly chodit pozdě výplaty. „Peníze zatím pokaždé dorazily, ale s velkým zpožděním. A to je problém. Každý musíme něco hradit v daných termínech a najednou není z čeho," říká jedna z pěti desítek zaměstnanců.

Navíc jsou tu i další resty, například za vodu. „Byl jsem pověřen zeptat se na dluh, který má Rehamedica vůči Technickým službám Žacléř. Je to přes 400 tisíc, splátky nechodí a v současné situaci ani nevíme, na koho se obrátit," vystoupil na čtvrtečním jednání zastupitelstva Radek Ilchmann z TSŽ. „Bez vody žádné zdravotnické zařízení fungovat nemůže. O problému budeme jednat, v žádném případě ale nedojde k odpojení," má jasno starosta Vlasák.

Zůstává otázka, kdo nese za vzniklé dluhy odpovědnost. „Ta plně padá na akciovou společnost. To byla jedna z prvních věcí, která mne zajímala. Oslovil jsem proto právní kancelář a dostalo se mi jednoznačného ujištění," říká starosta Vlasák.

Protože Martin Limburský setkání se zastupiteli i veřejností nestihl, bude v brzké době iniciováno nové. Tam by měl informovat o aktuálním stavu. „Termín ještě neznám, ale určitě dáme zavčasu veřejně vědět. Přijít může každý," dodal Miroslav Vlasák.

Provoz běží dál

Rehamedica Žacléř byla nucena k 1. říjnu 2013 ukončit akutní lůžkovou rehabilitační péči. Nyní dochází k transformaci a nově tu poskytují lůžkovou, dlouhodobě ošetřovatelskou péči s kapacitou 55 lůžek. Vzhledem k zázemí a dlouholetým zkušenostem tu nabízí i nadstandardní rehabilitaci. Délka pobytu pacientů může být až 3 měsíce.

Nezanikla ani rehabilitace jako taková, pro veřejnost je poskytovaná ambulantně a hrazená zdravotními pojišťovnami.

Nemocnice byla v Žacléři založena kolem roku 1900. Původně tu byla všechna základní oddělení jako interna, chirurgie, ortopedie, infekce, porodnice i dva operační sály. Časem vzniklo i rehabilitační oddělení, které se postupně rozšířilo a stalo se jediným oddělením s 66 lůžky a ambulancí.
V roce 1997 město Žacléř zprivatizovalo nemocnici od Oblastní nemocnice Trutnov. Příspěvková organizace Rehamedica Žacléř fungovala až do roku 2009. Pak byla přetransformována na akciovou společnost, roce 2011 odkoupila společnost PBO Rho, a.s. 65 % akcií.