Po dvanácti měsících jsou ceny úplně někde jinde. Dlouhodobě, asi od listopadu, totiž dochází k jejich výrazným poklesům. A také v podkrkonošských regionech řidiči a přepravní firmy tuto skutečnost rádi zaznamenali.

Ceny dál klesají

„Pamatuji si, když byly ceny na maximu, pohybovaly se téměř na čtyřiceti korunách za litr. Proto je teď jasné, že nám současné hodnoty vyhovují. Záleží ale i na tom, na jaké pumpě se tankuje, protože rozdíly jsou nyní větší. Je však pravda, že nyní jsou ceny příznivé, zhruba o deset korun níž než před šesti lety. To se promítnout musí," řekl Šimon Novák, který ve Velkých Svatoňovicích provozuje firmu Kurýr 46. „Je jasné, že přepravním firmám tyto ceny vyhovují. Já jsem ale třeba cenil už před vzrůstem. Když šly teď ceny dolů, tak je také měnit nebudu," dodal Novák.

Na obecně nejlevnější čerpací stanici Tank ONO, která má sídlo také v Trutnově, stál litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 včera 24,50 Kč za 1 litr. Meziroční pokles se tak prozatím zastavil na příjemných šesti korunách.

Paliva zlevňují kvůli snižování cen ropy na světových trzích. Dolů je tlačí přetrvávající převis nabídky nad poptávkou.
„Kdy byla cena naposledy níž? Mám před sebou soupis z posledních let, ale 24,50 za litr Naturalu 95, to nebylo už hodně dlouho. Ty ceny byly nižší snad jen když se v Trutnově naše stanice otevírala. To bylo zhruba před devíti lety, litr benzinu stál 20,20 Kč. Jinak to bylo dlouhodobě přes třicet korun," potvrdil Stanislav Ježek z čerpací stanice Tank ONO. „Ceny začaly klesat od loňské zimy. Jak dlouho může takový pokles trvat, to ale nevím. To vědí jen v Holandsku, kde ceny sestavují. Žádné předpoklady vývoje proto nabídnout nemohu," odkazuje na komoditní burzu v Rotterdamu Ježek.

Diesel na trutnovské pumpě stojí aktuálně 22,90 Kč. Podle odborníků by navíc mohly ceny postupně klesat až do poloviny roku 2016. To by mimochodem přišlo náramně vhod i rodinám, které zamíří za letní dovolenou k moři vlastním automobilem.
Hříšníci mizí
Díky kontrolám České obchodní inspekce už navíc prakticky vymizely prohřešky s nekvalitní naftou. V loňském roce nevyhovělo v rámci republiky z takřka tří tisíc testovaných vzorků pouze 1,2 procenta. „To představuje výrazné zlepšení jakosti. Výsledky kontrol v roce 2015 považuji za pozitivní signál pro motoristy," sdělil Mojmír Bezecný, ústřední ředitel České obchodní inspekce.

Průměrně nejlevnější pohonné hmoty řidiči aktuálně natankují v Libereckém kraji, kde benzin přijde na 26,02 a nafta na 24,12 koruny. V Královéhradeckém kraji se ceny pohybují okolo hodnot 26,28, respektive 24,31 Kč za litr. Nejdráže Natural 95 vyjde aktuálně na Vysočině (27,25 Kč za litr). Za naftu zaplatí nejvíce řidiči v Praze (25,93 Kč).

Nejdražší byly pohonné hmoty během posledních sedmi let v roce 2012. Benzin stál v ČR přes 38 Kč a nafta 37 korun.