Po deseti letech jsem se rozhodl změnit bankovní účet. Vybral jsem si jednu z „nových" bank, protože po podrobné analýze jsem zjistil, že za stejný objem služeb zaplatím zhruba o polovinu méně. Jenže se bojím převodu účtu, hlavně papírování. Lze si to nějak usnadnit? (Honza J.)

Dobrý den, Honzo. Chápu, že se vám do převodu účtu nechce. Češi jsou jedni z nejkonzervativnějších vlastníků bankovních účtů, mění je jen velice neradi. A přitom to jde tak snadno, stačí k tomu využít bankovní mobilitu. Pokud totiž požádáte o změnu účtu pomocí bankovní mobility, už se nemusíte dál starat o zrušení vašeho „starého" účtu. A navíc na svém novém účtu budete mít nastaveny všechny trvalé příkazy tak, jak jste je měl původně. Díky tomuto jednomu „papíru" si banky vymění mezi sebou informace a vše za vás zařídí. Snadné a bezproblémové.

Každá mince má však dvě strany, a proto existuje pár věcí, na které je třeba dát si pozor. Jakmile máte ve své „staré" bance úvěrové produkty, banka účet zruší až po jejich splacení. Těmi produkty jsou třeba i kontokorent či kreditní karta. V této situaci doporučuji nejprve půjčené peníze splatit a až potom realizovat změnu. Zeptejte se také na poplatky. Vždy se informujte na bezplatné zákaznické lince, zda vás změna banky bude něco stát. Některé velké banky zavedly poplatky za rušení trvalých příkazů, pokud jsou zrušeny v souvislosti s bankovní mobilitou. Výjimkou nejsou ani částky 30 korun za každý zrušený příkaz touto formou. I tato situace má však své řešení. Nejprve si založíte účet v nové bance. Poté si sám zadáte v internetovém bankovnictví nové banky trvalé příkazy podle potřeby, či podle původního nastavení. Následně v internetovém bankovnictví původní banky převedete většinu prostředků na účet do nové banky a všechny příkazy zrušíte zdarma. Žádost o změnu banky použijete již pouze ke zrušení účtu ve „staré" bance. Je to hračka a ještě ušetříte peníze za poplatky navíc.

Když budete volat na zákaznickou linku vaší „staré" banky, zeptejte se také, za jak dlouho vám bude účet zrušen. A taky kdy vám budou peníze, které na účtu ještě máte, převedeny na nový účet. Každá banka má totiž jiné lhůty a ty mohou být až 45 dní od doručení bankovní mobility.

A na závěr jedna otázka. Píšete, že jste si dělal podrobnou analýzu a můžete poplatky za účet snížit na polovinu proti své původní bance. Víte, že při příjmu 12 tisíc měsíčně můžete mít účet úplně zdarma i se všemi poplatky, s výběry ze všech bankomatů v České republice i ve světě a to všechno s garancí na 10 let? Pokud ne, asi by bylo dobré i přes to, že jste velmi aktivní, využít mých služeb.

Své otázky můžete posílat na e-mailovou adresu miroslava.kamenikova@denik.cz nebo katerina.smekalova@partners.cz.