Některá opatření by před odjezdem z chaty či chalupy měla být samozřejmostí, přesto na ně lidé zapomínají. „Nepotřebné spotřebiče odpojte ze sítě a všechnu techniku v objektu připravte na extrémně nízké teploty," radí pracovníci České pojišťovny. Je potřeba vypustit radiátory i ohřívače vody a prosolit mísy toalet, kde zůstává voda. Oprava prasklého potrubí stojí i několik tisíc korun.

Chataři by také měli ověřit, zda v kamnech nebo krbu nezůstal žádný žhavý materiál a zkontrolovat, zda je vypnutý přívod elektřiny. Vyhnou se tak možnému zkratu a požáru.

Důležité je pročistit okapy, aby mohl tající sníh volně odtékat a neutrhl svou tíhou okapy. Před zimou je dobré zkontrolovat celou stavbu, zda ve zdech nejsou praskliny a trhliny, kterými by při tání sněhu mohla dovnitř natéct voda.

Policie: Vypátrat zloděje je těžké

„Chaty a chalupy je potřeba ochránit nejen před příchodem zimního počasí, které přináší řadu živelních rizik, ale také před zloději a vandaly," uvedli pracovníci České pojišťovny. Jen za loňský rok jim nahlásili klienti přes 1600 škod na rekreačních objektech způsobených vloupáním či úmyslným poškozením. Přírodní živly způsobily více než 2500 škod.

Ve východních Čechách bylo letos od ledna do konce září vykradeno 273 rekreačních objektů, 154 v Královéhradeckém a 119 v Pardubickém kraji. Objasněno bylo 80 případů.

„Pro policii je hodně těžké vypátrat a získat dostatečný počet a kvalitu stop po zloději, o kterém majitel neví, zda-li chatu vyloupil včera či před měsícem," upozornil Tomáš Koníček z ministerstva vnitra.

Cennosti na zimu z chaty odvezte

- Zamkněte všechny vstupní dveře do objektu na bezpečnostní zámek a pečlivě zavřete okna či okenice. U odlehlých míst zvažte připojení na pult centrální ostrahy.
- Ochraňte nejrizikovější přístupová místa zabezpečovací technikou.
- Na zvonek či poštovní schránku uvádějte příjmení bez titulu a v množném čísle.
- Zabraňte tomu, aby bylo kukátkem nebo poštovní schránkou vidět do interiéru chaty.
- Cenné věci raději uskladněte doma.
- Pokud v chatě cenné věci musí zůstat, zapište jejich výrobní čísla a pořiďte fotodokumentaci.
- Zajistěte pravidelnou kontrolu objektu alespoň jednou za měsíc, raději však častěji. Občas na chatu zajeďte a odkliďte sníh. Zloději nebudou riskovat, že je přistihnete při činu.
- Udržujte dobré sousedské vztahy a všímejte si neznámých lidí v okolí.
- Nikde veřejně neprobírejte své majetkové poměry ani vybavení chaty. Nedávejte fotky a informace o umístění chaty na sociální sítě.
- Rekreační objekt si pojistěte, případně zkontrolujte, zda máte sjednané pojištění v dostatečném rozsahu.