Zatímco se na některá gymnázia hlásí i dvojnásobek dětí, učební obory zápasí o každého žáka.

I letošní přijímací zkoušky na  střední školy prokázaly, že většina deváťáků touží po maturitě. A bez ohledu na to, zda je po zkoušce dospělosti náhodou nečeká nic jiného než evidence na úřadu práce. Přijímačky se konaly na většině škol na začátku tohoto týdne.

Kapusty je hodně, ale slimáků málo

„Úbytek dětí pokračuje. A není naděje, že by se do deseti nebo dvanácti let zastavil," potvrdila vedoucí odboru školství na Krajském úřadu Libereckého kraje Jiřina Princová. Přetlak uchazečů mají hlavně gymnázia ve velkých městech, tedy právě třeba v Liberci. „V menších městech se na gymnázia tolik dětí nehlásilo. Tam berou každého," dodala.

V celém Libereckém kraji uzavírá letos devátou třídu kolem 4 tisíc dětí. Míst na všech školách dohromady je ale téměř dvakrát tolik, podle Jiřiny Princové 7 tisíc. Existují dokonce obory, na které se tento rok nepřihlásil nikdo. Jsou to třeba nástrojař, tesař, truhlář nebo zedník na Střední škole strojní, stavební a dopravní  v Truhlářské ulici v Liberci.

Se zedníky je na tom o něco líp Střední škola hospodářská a lesnická ve Frýdlantu v Čechách. Tam o obor projevili zájem dva žáci. Ale berou jich třicet. Dobře si ovšem nestojí ani řezník a uzenář. Do Frýdlantu se na tento obor přihlásilo osm dětí. Míst mají ale ve třídě dvacet.

„Náš kluk se učí dobře, má jedničky a dvojky. Chceme, aby šel jednou na vysokou. Proto ho posíláme na gymnázium. Z odborné školy by se na vysokou dostával hůř," podotkla matka deváťáka Jakuba, která si ale nepřála zveřejnit své jméno.

Malý zájem o obory

Školský zákon neumožňuje ředitelům obor neotevřít jen proto, že se na něj přihlásilo málo dětí. Jedinou možností je přemluvit žáky, aby si na dané škole vybrali něco jiného. Zřizovatel může pak v dalším školním roce tlačit na školu, aby daný obor neotevřela.

„Poměrně malý zájem je mezi dětmi také o obory pekař, cukrář, krejčí, ale i zlatník a klenotník.  Přitom o tyto profese je na trhu práce poptávka a určitě bude i v budoucnu," poznamenala Jiřina Princová.

Protože se vedení kraje dosud nepodařilo prosadit optimalizaci sítě středních škol, nezbude v budoucnu kraji nic jiného než utlumovat alespoň některé obory. Na dotaci prázdných míst ve školních lavicích totiž nebude mít jejich zřizovatel finance. „Dlouholetá mravenčí práce se zúročuje třeba střední průmyslové škole strojní na Masarykově ulici. Vedení školy hodně dbá na propagaci, pořádá i víkendové akce pro děti. O žáky tak nemají nouzi," zdůraznila vedoucí odboru školství.

Více než dvojnásobek dětí, než škola může přijmout, se  hlásí například na liberecké Gymnázium F. X. Šaldy. Žáci si ovšem mohli podávat dvě přihlášky, tudíž odborné školy mají naději, že některé obory doplní ještě z dětí, nepřijatých na gymnázia.

Pro ně budou odborné školy vypisovat druhé kolo přijímacího řízení. Přihlášky mohou zájemci dodat nejpozději do 15. května.

„Druhé kolo budeme vypisovat pro obory kuchař, číšník a krejčí. Obor krejčí učíme jako jediná škola v republice, rádi bychom jej udrželi," řekl ředitel Střední školy gastronomie a služeb Zdeněk Šlaich. „Dětí je o třetinu méně, měla by se tedy snížit nabídka míst na školách ve všech oblastech. Zatím úbytek žáků nejvíc pociťují odborné školy a učňovské obory," dodal.

Jak ředitel připomněl, rodiče by měli pro své dítě vybírat školu podle jeho předpokladů. Neměli by posílat studovat na školu potomka, kterému učení nejde. „Když se žák vyučí tomu, co ho baví a jde mu, bude sám v životě spokojenější, než když se bude trápit třeba na gymnáziu," podtrhl ředitel Zdeněk Šlaich