Při záchraně lidského života jde o minuty. Zdravotníci se na místo snaží dostat co nejdříve, ale dobře poskytnutá první pomoc může rozhodnout o životě a smrti. Královéhradecká záchranka proto začala využívat takzvané firstrespondery - vyškolené lidi, které na zásah upozorňuje aplikace v mobilu. A projekt, který odstartoval loni na podzim, běží nad očekávání dobře.

„V lednu a únoru došlo k osmi aktivacím, kdy firstresponder byl na místě dříve než záchranka. Jedná se o resuscitace a těch bylo každý měsíc zhruba pětatřicet. Jde tedy o dvacet procent všech resuscitací, což je skvělé," uvedl ředitel záchranky Jiří Mašek.

Dalším parametrem, který ukazuje, že aplikace funguje velmi dobře, je procento pacientů, kterým se na místě podaří obnovit srdeční akci a předat je do nemocnice. „I zde je meziroční zlepšení, ale jsme na začátku, musíme to hodnotit v delší době," podotkl Mašek.

Mezi firstrespondery jsou proškolení dobrovolníci, ale především pracovníci záchranných složek, kteří jsou v době zásahu v civilu. „Velmi dobře fungují také profesionální pomocníci z řad hasičů, policistů či strážníků, kteří jsou vybaveni automatickými defibrilátory - ty jsme použili v lednu a únoru vždy asi patnáctkrát před dojezdem záchranky," řekl Mašek.

Jedním ze zásahů, kdy byl na místě před záchrankou firstresponder i příslušník s automatickým defibrilátorem, byla resuscitace pětačtyřicetiletého muže v Dohalicích na Hradecku. Dojezd záchranky byl jedenáct minut. „Zhruba čtyři, pět minut před námi byl na místě firstresponder a hasiči z Čepra s defibrilátorem. Resuscitace byla úspěšná, pacient přežil bez následků," dodal Mašek.

S novou službou, která má pomoci zachránit více lidských životů, přišla jako první v Česku právě Záchranná služba Královéhradeckého kraje. Aplikace pomáhá především při zástavách srdce.

K aktivaci systému stačí mobilní telefon s připojením k internetu a speciální aplikace. Jednou z hlavních výhod tohoto systému je, že funguje sám a odesílá data, aniž by přidělával práci operátorům. Hradečtí záchranáři zaplatili za aplikaci a telefony zhruba tři miliony korun. Většinu peněz získali z dotace.