"Mimo jiné jsme zároveň s posádkou vrtulníku Letecké záchranné služby z Liberce zasahovali u těžkého úrazu cyklisty asi kilometr pod hrází přehrady v Josefově Dole. Ten utrpěl kromě mnohačetných odřenin zlomeninu kyčelního kloubu a poranění pánve," uvedl k rušnému víkendu zasahující člen Horské služby Jizerské Hory Martin Dyntr. Záchranáři po ošetření transportovali muže na hráz, kde čekal vrtulník, který zraněného dopravil do Liberce.

Později zasahovali záchranáři u cyklisty, který se vážně zranil při sjezdu z Ještědu. "Nejdřív měli naši záchranáři problém cyklistu najít, údaje byly nepřesné, takže ho hledali asi půl hodiny. Další komplikace nastala, když jsme zjistili, že vzhledem k těžkému a hustě zalesněnému terénu nemůžeme k jeho transportu použít vrtulník s podvěsem," popsal komplikovaný zásah Dyntr. Členové horské služby tak museli muže se zlomeninou stehenní kosti transportovat na nosítkách.

Hned vzápětí požádala záchranáře policie o pomoc při pátrání po pohřešovaném muži. "Dva naši kluci, kteří původně vůbec službu neměli, na čtyřkolkách prohledávali asi tři hodiny, než policisté pátrání ukončili, vrcholové partie Ještědského hřebenu," řekl Dyntr. Záchranáři podle něj vyrazili s leteckou záchrankou také do Českého ráje, kde se u věže Kapelník v Hruboskalském skalním městě zřítil z výšky 20 metrů horolezec.

Přestože si práci horské služby spojují návštěvníci hor zejména se zimní sezonou, činnost v létě je mnohdy náročnější. "Letní úrazy jsou většinou někde v terénu a je velký problém dostat se tam, zajistit to místo a pak i následný transport," řekl již dříve náčelník Horské služby ČR Jiří Brožek. Jen v Jizerských horách pomáhali loni v létě záchranáři 157 zraněným cyklistům a dalších 12 turistů se zranilo na koloběžkách. V celém Česku měli loni v letní sezoně 1900 zásahů, v zimě jich je více než trojnásobek. Podle Brožka lidé riziko často podceňují. Při některých sjezdech může podle něj běžný cykloturista dosáhnout rychlosti až 60 kilometrů v hodině, výjimkou ale nejsou ani rychlosti až 80 km/h.