Do problému se už proto vložilo hejtmanství a poskytlo několika desítkám mladých mediků stipendia. Podmínkou jejich udělení je ale závazek, že po dokončen studia zůstanou v kraji pracovat nejméně čtyři roky.

Stipendium může dosáhnout až 120 tisíc korun, na oplátku medik po absolvování školy v krajem podpořeném oboru bude nejméně čtyři roky pracovat v některém zdravotnickém zařízení v regionu. V hradeckém kraji chybějí desítky lékařů různých specializací a hejtmanství se je snaží systémem stipendií do kraje přilákat. Program stipendií kraj spustil vloni na jaře a do podzimu se mu podařilo získat už 20 mladých lékařů.

Nejpotřebnější obory s šancí na stipendium
1. Psychiatrie
2. Vnitřní lékařství
3. Dětské lékařství
4. Anesteziologie a intenzivní medicína
5. Radiologie a zobrazovací metody
6. Neurologie
7. Praktické lékařství pro děti a dorost
8. Urologie
9. Radiační onkologie
10. Všeobecné praktické lékařství

V právě spuštěném druhém kole by hejtmanství chtělo do kraje přilákat asi 40 lékařů. Jen v krajem zřizovaných nemocnicích nyní chybí asi 30 lékařů, další desítky v ostatních zařízeních.

„O stipendium mohou žádat studenti šestých ročníků kterékoliv lékařské fakulty v České republice. Během prvního kola, které proběhlo na podzim, rozdělil kraj 2,4 milionu korun z původně vyčleněných 4,8 milionu korun. O zbytek prostředků mohou studenti žádat nyní až do konce března 2017. Podmínky zůstaly zachovány jako během loňského prvního kola," uvedla mluvčí hradeckého hejtmanství Martina Götzová.

Vzhledem k tomu, že se jedná o dočerpání vyčleněných prostředků, rozhodl se kraj podmínky stipendií neměnit. „V prvním kole jsme poskytli stipendium dvacítce mladých mediků a nyní očekáváme, že výsledek bude podobný," dodal náměstek hejtmana za zdravotnictví Aleš Cabicar.

Stipendia budou medikům poskytnuta ze Zdravotnického nadačního fondu Královéhradeckého kraje, kam kraj vloni vložil 4,9 milionu korun.