Nové vedení hradeckého hejtmanství zrušilo v pořadí už třetí tendr na jednu z historicky nejvyšších investic, na modernizaci nemocnice Náchod za 1,3 miliardy korun bez DPH.

Původně se příští týden měly otevírat obálky s nabídkami firem, krajští radní ale tendr včera na svém mimořádném jednání zrušili pro jeho údajnou netransparentnost. Poukázali na policejní zásah na hejtmanství těsně před říjnovými krajskými volbami, který s výběrovým řízením souvisel.

„Zářijový zásah Národní centrály proti organizovanému zločinu a s tím související probíhající trestní řízení považujeme za zásadní narušení transparentnosti zadávacího řízení a ohrožení účelu zakázky," řekl hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán.

Z odůvodnění příkazu k policejní prohlídce podle něj vyplývá, že před zveřejněním soutěže měly být poskytnuty jednomu z potenciálních uchazečů informace z přípravy zadávací dokumentace včetně jejích částí.

„Tím by mohlo dojít ke zvýhodnění tohoto uchazeče oproti ostatním a to je pro nás nepřijatelné," dodal hejtman. Dalším důvodem pro zrušení soutěže podle něj byl dílčí nesoulad prováděcí dokumentace se stavebním povolením.

Kraj začne okamžitě chystat nový tendr, vyhlásit ho chce příští rok.

Zářijový policejní zásah přišel den před původně stanoveným termínem otevírání obálek. Modernizaci náchodské nemocnice však kraj chystá už mnoho let. Podle původních představ se mělo začít stavět v roce 2012 a hotovo mělo být do poloviny roku 2015. Od té doby však byly z různých důvodů zrušeny už tři tendry.

Stavbaři by měli v nemocnici postavit dva nové pavilony, ve kterých bude například lůžková část chirurgie, ortopedie a operační sály, porodnice a dětské oddělení.