„V porovnání s několika posledními roky sice došlo k nárůstu počtu onemocnění, je ale třeba se na situaci podívat z dlouhodobějšího hlediska,“ upozornila mluvčí KHS Veronika Krejčí. Vyšší počet případů encefalitidy totiž hygienici zaznamenali i před deseti nebo před osmi lety. „Situace je spíše taková, že v posledních letech bylo evidováno podstatně méně onemocnění, než je obvyklé,“ vysvětlila mluvčí.

I přes loňský výrazný nárůst tak Královéhradecký kraj stále patří k oblastem, kde je výskyt této choroby nejnižší v Česku. To však podle odborníků není důvod k podceňování očkování, protože o víkendech nebo v době dovolených se lidé vydávají i do regionů, kde je situace výrazně horší.

NEJRIZIKOVĚJŠÍ JSOU JIŽNÍ ČECHY

„Nejvyšší nemocnost klíšťovou encefalitidou je hlášena z krajů Jihočeského, Plzeňského a kraje Vysočina,“ uvedli pracovníci Státního zdravotního ústavu (SZU). V turisticky oblíbeném Jihočeském kraji je situace nejhorší loni se tam s encefalitidou léčilo 108 lidí, v celém Česku to bylo 565 nemocných.

V Kraji Vysočina je sice stav o něco lepší, ale v posledních dvaceti letech se tam výskyt choroby stále zvyšuje.

Nejvyšší výskyt nemoci v Česku je ve věkové skupině 60 až 64 let, i na dalších místech jsou však starší lidé. „V těchto věkových skupinách dochází v průběhu onemocnění KE k častějším zdravotním komplikacím,“ varuje SZU.

V ZÁŘÍ A ŘÍJNU KLÍŠŤATA OPĚT ZAHROZÍ

„Vzhledem k neexistenci léčby tohoto onemocnění a rizika dlouhodobých následků je očkování opravdu jediná dostupná a účinná primární prevence vzniku onemocnění,“ uvedl Roman Chlíbek z katedry epidemiologie Fakulty vojenského zdravotnictví.

Počet očkovaných v ČR se už několik let drží na 24 procentech. V sousedním Rakousku přitom činí proočkovanost obyvatel 83 procent.

Letošní druhé maximum výskytu klíšťat přijde v září a v říjnu, kdy hrozí, že počet nemocných vzroste.

„Letos evidujeme v Královéhradeckém kraji aktuálně celkem sedm případů klíšťové encefalitidy,“ sdělila Deníku Veronika Krejčí.