"První dvě poslouží už letos v zimě běžkařům, po dokončení dalších by měl do dvou let v horách na Vysokém hřebeni u Bedřichova vzniknout nový více než šest kilometrů dlouhý uzavřený okruh, " informoval mluvčí Lesů ČR Zbyněk Boublík.

Už dnes je hotová první etapa, v pondělí tak Lesy ČR otevřou dvě první cesty Harcovský hřeben a U Hašlerky, které mají dohromady 3,5 kilometru a jejich vybudování stálo osm milionů korun. V příštím roce k nim podle Boublíka přibudou další dvě - Příkrá a Pod Maliníkem. "Předpokládáme, že nová atraktivní místa odlehčí Jizerské magistrále v centrální části hor a to zvláště o víkendech," řekl ředitel Krajského ředitelství Lesů ČR Liberec Ludvík Řičář.

Nejsou to ale první trasy, které Lesy ČR v Jizerských horách vybudovaly. V roce 2013 například zprovoznily v oblasti Smědavy novou 420 metrů dlouhou cestu propojující dvě návštěvníky nejoblíbenější lokality - jizerskohorské rašeliniště Na Čihadle a rozcestí Na Kneipě. "Běžecké lyžování v Jizerských horách podporujeme rádi. Úpravy stávajících tras Jizerské magistrály, stejně jako budování tras nových, považujeme za náš příspěvek ke zkvalitňování běžeckého lyžování v Jizerkách," poznamenal generální ředitel Lesů ČR Daniel Szórád.

Na realizaci nových cest spolupracují Lesy ČR s obcemi Bedřichov a Janov nad Nisou, se Správou CHKO Jizerské hory a Jizerskou obecně prospěšnou společností, která se stará o Jizerskou magistrálu. Lesy ale investují v Jizerských horách nemalé peníze také do oprav stávajících lesních cest, které mají ve své správě. Za poslední dva roky se podle Boublíka podařilo opravit 210 kilometrů lesních cest, které nesouží jen lesním hospodářům, ale díky dobré spolupráci s Klubem českých turistů jsou využívány i k rekreaci a turistice.