Malá Skála má unikát, který nenajdeme v celé naší zemi. Panteon vytvořený po roce 1803 Franzem Z. Römischem představoval na hradě Vranov i v okolním přírodním parku asi 62 pomníků, mohyl a jeskyň a asi 220 nápisů na pomnících a skalách, připomínajících asi 400 jmen mýtických, historických a tehdejších obránců vlasti, básníků a významných osobností.

Panteon je známým místem i dnes. Jak ale vypadala celá trasa před dvěma sty lety? To už ví jen pár zasvěcených. A jeden z nich – David Junek, historik a autor Katalogu nápisů a pomníků v panteonu u Malé Skály, již tuto sobotu, 10. června, provede zájemce celým areálem. A je to výlet na celý den.

Tradiční neckyáda na Jizeře v areálu Žlutých lázní vyvrcholila sjezdem splavu.
Maloskalská neckyáda přilákala na břeh Jizery davy lidí

„Celou řadu nápisů či zmizelých pomníků běžný turista přehlédne. Buď proto, že z turistické cesty nejsou vidět, nebo za těch dvě stě let zmizely,“ vysvětlil David Junek. Účastníci dostanou kompletní výklad o tom kterém místě. „Okomentujeme i místa, která zanikla, vysvětlíme, co na místě stálo,“ popsal historik.

Ten při práci na katalogu pracoval i s knihou Skalní Pantheon a přírodní park na panství Malá Skála v Čechách z roku 1828 od autora Franze Ferdinanda Effenbergera. Kniha je průvodcem při poznávání jednoho z nejcennějších přírodních areálů s pomníky a souborem pamětních nápisů v Čechách. Vyšla v roce 1828, v době, kdy se panteon ještě stále rozrůstal.

Místa neznámá

Panteon na Malé SkáleZdroj: Deník/Lenka KlimentováDavid Junek tedy do katalogu zařadil i místa do té doby skoro neznámá. I ty v sobotu ukáže a okomentuje. „V roce 2012 jsme objevili třeba mohylu knížete Přemysla. Kámen s nápisem byl totiž povalen tak, že nebyl vidět nápis. Dnes už je zpátky na svém místě,“ přiblížil.

Na Vranovsko-frýdštejnském hřebenu (červená turistický značka z hradu Vranov na hrad Frýdštejn) je skála s velkým tajuplným nápisem, který se donedávna nedařilo rozluštit. Literatura uváděla, že jde o nápis hlaholicí nebo řecký. „Ve skutečnosti jde o neobvyklý druh germánských run vytesaných v období romantismu po roce 1828 a uvádějící jméno Marbud. Je to pomník germánského krále Marobuda, který vytvořil říši na území Čech na samém počátku našeho letopočtu - v době známé bitvy u Teutoburgu,“ popsal historik.

Výlet na celý den

Pro zájemce o prohlídku původní trasy a běžně nedostupných objektů je připravena celodenní prohlídka v sobotu 10. června od 9 hodin u brány maloskalského zámku vedle starého pivovaru. „Je třeba počítat s celodenním pobytem v terénu, se sportovním oblečením a dostatkem zásob,“ upozornil správce hradu Vranov Jiří Šťastný. Zájemci se mohou s dotazy obrátit právě na něj. Informace a kontakty najdou na webu vranov-pantheon.cz. A pozor, kapacita je omezena na 50 osob.

Panteon vznikl na skalním ostrohu nad řekou Jizerou péčí Franze Zachariase Römische v letech 1802-1832. V areálu se nachází rozsáhlý soubor náhrobků, památníků, nápisů, kamenných uren a letopočtů, které připomínají významné osobnosti bájné minulosti, historie a současnosti.