Na státní zámek Sychrov dorazily v sobotu desítky aut, originálů i replik. Všechny historická vozidla pojila výroba na americkém kontinentu a minimální stáří třiceti let.

V rámci přehlídky luxusních automobilů proběhla již tradiční soutěž elegance. Letošní ročník připomněl i jubilejní padesáté výročí vozů Chevrolet Camaro a Ponitiac FierBird.

PŘIJELI PLECHOVOU LÍZOU Z ROKU 1926

Každé vozidlo je unikátní a každé vypráví jedinečný příběh. Stejně tak i Ford model T „Tin Lizzie", kterému majitelé říkají „Plechová Lízinka". „Manžel má rád stará auta. Máme jich již osm, ale doposud jsme nevlastnili ani jedno s loukotěmi," vypráví Hana Hadrabová z Liberce, majitelka veteránky Lízy z roku 1926. „Lízu máme doma přibližně měsíc, je to tedy naše úplně první jízda," dodává Hadrabová.

Společně se svým manželem mají vše do detailů vyšperkované, včetně dobového oblečení. „Když už máme takové krásné auto, chceme se k němu i obléknout, protože nás to baví." Manželé Hadrabovi se mimo jiné pyšní i takovými specialitami, jako je vůz britské královny, či jediný kus veterána v Evropě.

CHEVROLET PATŘIL RAKOUSKÉMU VELVYSLANCI

I krásný červený Chevrolet z roku 1960 je plný vzpomínek. „V sedmdesátých letech si ho do Čech přivezl rakouský velvyslanec, ale byl to moc velký vůz na jízdu po Praze. Tak ho odstavil před velvyslanectvím a tam to auto stálo pětadvacet let na kanálem," vzpomíná Jiří Nachtigal z Prahy.

„Jednou mi známý řekl, že tento vůz má, a tak jsem ho od něj v hrozném stavu koupil a více jak deset let jsem strávil jeho opravou," popisuje Jiří Nachtigal. Některé náhradní díly musel nechat poslat z Ameriky, s jinými částmi vozu pomohli odborníci z řad lakýrníků, čalouníků a především klempířů. Veteráni znamenají pro většinu majitelů životní koníček a málokdo se spokojí s jedním kusem. I pan Nachtigal vlastní vedle Chevroletu ještě Tatru 613 a historický Caddilac.

Akce přilákala milovníky motorismu i celé rodiny. „Je to skvělá příležitost vidět americkou krásu na vlastní oči. Obdivuji velikost vozů i obsah motoru. Je úžasné, jak mnohdy promění majitelé starý vrak ve výstavní vůz. Podobných akcí se rád účastním," uvádí Martin Pojkar z Hodkovic nad Mohelkou.