Tak tomu bylo v případě, který se odehrál o uplynulém víkendu v Hradci Králové. Syn zde napadl svou matku.

„Uvedla, že má neshody se svým synem, který ji dlouhodobě trápí. Do bytu si zve kamarády, popíjejí alkohol a chovají se velmi hlučně. Na její žádosti o klid vůbec nereaguje, naopak se chová velmi hrubě,“ popsala zásah tisková mluvčí hradeckých strážníků Eva Kněžourová.

Starší žena na hlídku čekala před domem, plakala a byla velmi rozrušená. Na její paži bylo vidět větší množství hematomů. Jak sama přiznala, udělal jí je syn. Toho nyní čekají oplétačky s policií. Není sám. V sobotu policisté zasahovali i u dalšího případu domácího násilí v Hradci. 

Muž si vybíjel vztek na své partnerce. A to tak hlasitě, že jí pomoc zavolali sousedé. Slyšeli křik, pláč a padající nábytek. Strážníkům však nikdo v bytě nechtěl otevřít. Protože měli obavy o zdraví ženy, přivolali policii a hasiče, kteří byt otevřeli. „Na zemi za skříní seděla mladá žena a plakala. Viditelně nebyla v dobrém psychickém stavu. Na pohovce ležel muž a chvíli předstíral, že spí. Pak vysvětlil, že se s přítelkyní pohádali, a teď už ví, že byla hloupost neotvírat dveře. Muž byl převezen na služebnu policie. Ženu si do péče převzali záchranáři,“ uvedla Kněžourová.

Tyto dva případy však bohužel nejsou ojedinělé. Městská policie v Hradci je řeší poměrně často. Má na ně vypracovanou dokonce speciální metodiku. Není totiž běžné, že by se případy domácího násilí strážníci napříč republikou zabývali.

„Rozhodli jsme se problém řešit ve třech rovinách. Pořádáme preventivní přednášky, kde informujeme o tom, co je to domácí násilí, jak se řeší, na koho se mohou lidé obrátit. Naše cílová skupina je široká od žáků 9. tříd až po seniory. Ve druhé rovině nám kolegové postupují všechny události, při kterých mají podezření na domácí násilí. My máme možnost tyto osoby kontaktovat, nabídnout jim pomoc. Ve třetí rovině se na nás obracejí přímo lidé sami,“ uvedl Ivan Dubec z hradecké městské policie. Ta od roku 2008 do roku 2016 v krajském městě řešila 85 případů, letos dalších sedm. „Když jsme se touto problematikou začínali zabývat, přišlo nám, že oběti domácího násilí jsou ženy, přítelkyně, manželky a násilníkem je takový ten asociál, co nepracuje a je alkoholik. Ale ukázalo se, že tomu tak není. Není výjimečné, že násilníkem je senior a šikanuje dospělé děti nebo vnoučata, nebo že je to obráceně. To vyvrací to naše počáteční domněnky,“ uzavřel Dubec.