Ve volné přírodě se učí poznávat stromy, pozorují ptáky, trénují si počty na šiškách nebo zasazují rostlinky. Jejich dovádění v lese by však mohl utnout nový zákon o dětských skupinách, který má dnes schvalovat Senát. V ohrožení je kvůli němu asi desítka lesních mateřských školek na východě Čech.

„Zákon naprosto ruší svobodnou vůli rodičů, jak chtějí své děti vychovávat. Stanoveným požadavkům na sociální zařízení, kuchyňské zázemí a podobně nejsme schopni vyhovět. A kdybychom je splnili a ty budovy postavili, přestaneme být fakticky lesní školkou. Ty požadavky jdou přímo proti jejich smyslu – soužití s přírodou," řekla Zuzana Kučerová, vedoucí školky Cesta malého stromu v Libchavách na Orlickoústecku. Podotkla, že některé lesní školky nemají ani zavedenou elektřinu.

Podle návrhu zákona se lesní mateřinky budou muset registrovat na ministerstvu práce a sociálních věcí jako dětské skupiny a splnit přísnější hygienické normy. Pro děti musí zajistit zázemí ve zděné budově s předepsaným počtem záchodů. Jurty, teepee a maringotky, v nichž děti doteď přebývaly, už neobstojí. Na adaptaci budou mít školky jeden rok. Ani tak ale mnoho z nich nová pravidla nesplní.

„Nemáme šanci ty požadavky splnit a upřímně – ani je splňovat nechceme. Pokud zákon v poslanci schválené podobě projde i Senátem, nezbude nám, než hledat novou skulinu v zákoně, abychom mohli fungovat dál," přisvědčila ředitelka hradecké lesní školky U Tří veverek Martina Cibulková.

Jurty a teepee nestačí

Příznivci lesních školek, které fungují na bázi občanských sdružení a nepodléhají tudíž žádné kuratele úředníků, kritizují hlavně to, že zákon se zabývá hygienou a opomíjí samotnou výuku. A navrhují, aby registrace na dětské skupiny nebyla povinná, ale pouze dobrovolná. Lesní školky, které se nebudou chtít registrovat, by tak mohly beze změn fungovat i nadále. Podporu lesním školkám vyslovil i Český svaz ochránců přírody a protestní kampaň zaštítil zpěvák Tomáš Klus či olympionik Vavřinec Hradílek.

Martina Cibulková si rovněž posteskla, že kvůli problematickému paragrafu o dětských skupinách oslovila s žádostí o pomoc všechny poslance a senátory z regionu, ale bez úspěchu. „Neozval se mi ani jeden," povzdechla si.

Ti však možná přece jen prosby vyslyšeli. Anebo podlehli tlaku petice, kterou podepsalo 11 tisíc lidí. Po včerejším jednání senátorů se zdá, že by mohly být lesní školky zachráněny.

Když se učí v lese

– První lesní mateřská škola vznikla v roce 1954 v Dánsku.
– Koncepce výuky v lese se poté rozšířila do Evropy, USA a Japonska.
– Zázemí děti nacházejí v jurtě, maringotce nebo teepee.
– Ve třídě bývá asi 15 dětí, na které dohlíží větší počet dospělých.
– Největším problémem nového zákona jsou přísné hygienické normy. Ty stanovují počet toalet na jedno dítě nebo požadují vlastní vývařovnu v každém zařízení.
- Zákonem je ohroženo 2500 míst ve školkách. „Politici klamou veřejnost, prosazují plošnou kontrolu a nazývají to novou alternativou," řekla Tereza Valkounová z Asociace lesních škol.
– Zatímco lesní školky fungují jako občanská sdružení zcela nezávisle a rodiče hradí náklady v plné výši, provoz lesních tříd v mateřských školách financuje stát. Rodiče přispívají pouze několik set korun měsíčně.

(kim, pod)