Zatímco jejich vrstevníci z pěti uměleckých oborů odborné porotě předvedli svá díla v ateliérech Střední uměleckoprůmyslové a vyšší odborné školy, umělečtí zámečníci Filip Bartoň a Marek Berka, svoji skulpturu „Žirafu" prezentovali přímo na místě turnovské zahradní restaurace Bowling, která vznikla na požadavek jejího majitele. „Původní slámový model nám jeden podroušený host zapálil a tak jsme se obrátili na studenty a vedení zdejší umělecké školy, a uspěli jsme", řekl pro Deník majitel prosperujícího podniku, Josef Hlubuček. Škola tak současně doložila to, že díla jejich studentů často hned nacházejí uplatnění na veřejnosti.

Dva dny vzdorují odborným oponentům

Dvoudenní prezentace uměleckých děl, která jsou součástí každoročních maturit, pravidelně hodnotí skutečně renomovaní odborníci z okolních šperkařských a kovářských oborů a začínající umělci jsou tak vystaveni doslova palbě všetečných otázek. Tím spíše jsou pak pro ně odměnou slova chvály a uznání, kterých se dočkali jen ti nejlepší. To se letos podařilo například brusiči Danielu Jirkovskému (Deník ve čtvrtek informoval) za dokonalý šperk z kovu a hnědého mramoru, ze zlatníků pak Elišce Luhanové za soupravu s malachitovým kamenem v náhrdelníku či Veronice Dusilové za kovový šperk s mnoha variacemi, za jehož návrh, výrobu i naprosto dokonalou videoprezentaci sklidila nejen potlesk porotců, ale i samé jedničky. Vedle řady extravagantních šperků tu začínající umělci předvedli nejen zcela unikátní novinky, ale ti nejlepší i dokonalé řemeslné zpracování kovů a přírodních materiálů.

Mnohé už čekají studia a klenotnické firmy

Předseda poroty Tomáš Plesl z jablonecké umělecké školy proto hodnotil nejen každoročně nové nápady a zručnost mladých lidí, ale především vysoký standard výuky turnovské školy. „Předně obdivuji zástupce i vzdálených uměleckých firem, že obětují svůj čas a pravidelně dojíždějí na tato hodnocení. U vedení školy pak nezměrné úsilí, s jakým vedou a motivují mladé lidi ke stoprocentnímu zvládnutí starých řemesel, která české šperkařství proslavila po celém světě. Nejvíce si však cením toho, jak je umělecky kultivují pro jejich další život, což je pro ně při pozdějším uplatnění snad nejdůležitější", řekl Deníku Plesl. Podle našeho zjištění je především pozoruhodné to, že většina absolventů této školy bude hned po prázdninách pokračovat v dalším studiu na uměleckých školách v Čechách i zahraničí, nebo už přímo nastoupí do řady prestižních uměleckých firem.

Otakar Grund