V Pardubickém kraji se k epidemii zatím neschyluje. „Nemocnost mírně stoupla, ale oproti jiným krajům si stojíme dobře," řekla Deníku Olga Hegrová z protiepidemického odboru. Počet nemocných v kraji se pohybuje kolem 1300 případů na sto tisíc obyvatel, za epidemii se považuje, když tento podíl dosáhne 1700 případů.

O PRÁZDNINÁCH SEK LÉKAŘI MOC NECHODÍ

Podle Olgy Hégrové jsou nyní údaje zkreslené tím, že v době svátků a prázdnin nemocní lidé k lékaři příliš nechodili. !lokální ložiska samozřejmě existují, například rodiny, v nichž většina členů onemocněla virózou. Sama o několika vím," řekla Olga Hégrová.

V Královéhradeckém kraji k pátku minulého týdne hygienici evidovali celkem 1070 nemocných akutními respiračními infekcemi a chřipkou v přepočtu na sto tisíc obyvatel, což je srovnatelné se stejným obdobím v letech předcházejících.

„Nejvíce nemocných je tradičně mezi dětmi do pěti let, z pohledu okresů máme nyní hlášeno nejvíce nemocných na Jičínsku," sdělila Deníku mluvčí Krajské hygienické stanice Veronika Krejčí.

Přesnější čísla budou mít hygienici k dispozici zítra odpoledne. „V tomto týdnu se však dá předpokládat (na základě zkušeností z let minulých) pokles nemocnosti, který je způsobený probíhajícími vánočními prázdninami," dodala mluvčí.

Chřipka zavinila smrt dvou lidí

Výskyt chřipky a onemocnění, která jsou chřipce podobná, se v Česku poslední týden před svátky zvýšil o více než polovinu. Národní referenční laboratoř pro chřipku Státního zdravotního ústavu situaci hodnotí jako nastupující epidemii. Podle ní se šíří chřipkový vir, proti němuž je účinné očkování. Dva lidé na Vysočině v minulém týdnu kvůli chřipkám zemřeli. Několik lidí skončilo s chřipkami v nemocnici. Největší výskyt chřipky a chřipkových onemocnění byl mezi dětmi do pěti let. V týdnu před svátky se proti předchozímu týdnu zvedl o 71 procent.