Na základě novely zákona o ochraně ovzduší budou úřady od 1. ledna moci kontrolovat, čím lidé topí. Lidem, kteří kontrolory domů nepustí, hrozí postih až 50 tisíc korun, stejně jako za topení nevhodným materiálem. Mnozí lidé zákon považují za kontroverzní, protože umožňuje úředníkům vstoupit do domácností bez souhlasu soudu.

MOŽNÝ NÁSTROJ ŠIKANY?

„Obávám se, že by novela mohla sloužit při sousedských sporech, kdy se sousedé rozhádají a jeden si bude na druhého stěžovat a chtít po nás, abychom u něj provedli kontrolu. K šikaně by to mohli zneužít i někteří úředníci," řekl Zdeněk Hrstka z oddělení životního prostředí radnice v Poličce na Svitavsku.

Radnice v regionu zatím na novou agendu žádné nové pracovníky nepřijaly. „V případě důvodného podezření v oblasti znečišťovaní ovzduší však bude odbor životního prostředí důrazně vymáhat plnění nově stanovených povinností provozovatelů zdrojů vytápění," uvedla mluvčí královéhradeckého magistrátu Magdalena Vlčková. Radnice se podle ní už pustila do preventivní osvěty.

USPĚLI S DOMLUVOU

V Trutnově se kontrolou kotlů bude zabývat jedna pracovnice z odboru životního prostředí, a to vedle své další práce. „Budeme zatím jen reagovat na podněty občanů. Podle starosty Trutnova Ivana Adamce se však kvalita ovzduší ve městě výrazně zlepšila. Elektrárna v Poříčí snížila emise a město podporuje třídění odpadů, které by lidé jinak pálili.

V Poličce s nepříjemným kouřem z kotlů větší problémy nebyly. „Spočítal bych to na prstech jedné ruky a vždy jsem se rozumně domluvil s majiteli domu i bez asistence policie," uvedl Zdeněk Hrstka.

Podle něj by lidé spíše měli dodržovat pravidla pro provoz kotle, který může při špatné obsluze kouřit i bez topení nepovoleným palivem.

Podobně uvažuje i vedoucí odboru životního prostředí v Hlinsku na Chrudimsku Jaroslava Šulcová. „Uvidíme, jak to půjde zvládnout, kolik bude stěžovatelů. Plošně kontrolovat je naprosto nereálné," řekla. Zatím se jí obvykle podařilo zjednat nápravu domluvou, pokuty padly výjimečně.

Jen málokdy zatím zjistili znečišťování ovzduší provozem kotle úředníci v Lanškrouně na Orlickoústecku. „Většinou je to o sousedských sporech. Za tři roky jsem na paliče odpadků nenarazil. Stejně tak jsem neměl problém, že by mne někdo do domu nepustil," uvedl Pavel Rittich z lanškrounské radnice.

(zr, čtk)