-----------------------------------------------------------

Úterý: Policie už dva dny, zatím marně, pátrá po třiapadesátileté Janě Včelišové z Děčína. V pondělí ráno šla v Poniklé sama do lesa na houby a už se nevrátila. Její zmizení ohlásil kriminalistům přítel pohřešované.

"O tom, že šla na houby, se dozvěděl z jejího vzkazu ve schránce, který si přečetl kolem 16. hodiny. Protože se ale domů dlouho nevracela, vypravil se ji kolem 20. hodiny do lesa hledat. Když prošel všechna její oblíbená místa a nenašel ji, vytočil tísňovou linku," uvedla policejní mluvčí Ivana Baláková.

JANA VČELIŠOVÁnarozená:  24.6.1964
výška:  160 až 170 cm
zdánlivé stáří: 40 až 50 let
postava:  obézní
barva vlasů:  hnědé
tvar vlasů:  vlnité

Policisté ihned zahájili rozsáhlou pátrací akci v lese v okolí Poniklé na Jilemnicku a začali prohledávat místní velmi členitý terén. Pátrací akce pokračuje i dnes (v úterý), kdy se ke skupina přidali hasiči. "Do akce jsou stejně jako včera zapojeni také psovodi se služebními psy," řekla Baláková.

Pohřešovaná Jana Včelišová je silnější postavy a má hnědé, mírně prošedivělé vlasy dlouhé na ramena. Zveřejněná fotografie je stará deset let. Z domova nejspíš odešla v černém tričku s nápisem JACK DANIELS, kalhotách nebo teplákách a na nohou by měla mít černé sportovní boty značky PRESTIGE.

"Pokud někdo ženu uvedeného popisu v průběhu včerejšího nebo dnešního dne v Poniklé a jejím okolí zaregistroval, ať se nám prosím ozve prostřednictvím tísňové linky 158 nebo kontaktuje kteroukoliv služebnu Policie ČR. Přivítáme každou informaci, která povede k jejímu vypátrání," sdělila policejní mluvčí.

Pohřešovaná žena u sebe nemá mobilní telefon. Kdyby ho měla, mohli by policisté její přibližnou polohu zjistit. "Upozorňujeme nejen houbaře, ale všechny další návštěvníky lesa, aby měli vždy při ruce u sebe mobilní telefon s dobře nabitou baterií. Dá jim to možnost přivolat si pomoc, budou-li ji potřebovat. V opačném případě jsou šance na to, že se jim pomoci dostane, hodně snížené," dodala Ivana Baláková.