Po loňské pauze, kdy procházelo jediné dochované stavení rekonstrukcí, na Kristiánově ožije sklářské řemeslo. V sobotu 2. září se zde uskuteční Sklářská slavnost, kterou pořádá jablonecké Muzeum skla a bižuterie.

„Můžete se těšit na stánky se skleněným a bižuterním zbožím, uvidíte ale také mistry skláře přímo při práci – hned ve dvou sklářských pecích se bude tavit a foukat sklo, u Kopalova mačkadla vyrábět bižuterní kameny,“ líčí ředitelka Muzea skla a bižuterie Milada Valečková. K vidění bude dále tažení skleněných figurek či vinutých perlí u kahanu, zdobení skla, ruční výroba skleněné bižuterie či různých módních doplňků.

Ve Vrchlabí se chystá přestavba v centru města na náměstí Míru.
Rynk ve Vrchlabí uzavřou až v květnu

Na své si přijdou zejména zručné děti, ale i dospělí. Připravena je široká nabídka tvůrčích dílen, kde si budou moci vyzkoušet foukání a malování vánočních ozdob, vytvořit skleněnou mozaiku, navléknout šňůrku korálků nebo ušít originální šperk z drobných perliček.

„Slavnost zahájí v 10 hodin mše svatá, poté uctíme zakladatele sklářské osady na místním hřbitově. V kulturním programu vystoupí folklórní soubor Jizera z Liberce, Kočovné divadlo Rózy Blechové pro děti a bluegrassová kapela Nudličky,“ přiblížila za pořadatele Šárka Labusová.

Otevřeny budou i nové expozice v jediném zachovalém stavení osady, tzv. Liščí boudě, kterou letos v květnu znovu zpřístupnili po roční přestávce způsobené rekonstrukcí objektu. Na Sklářskou slavnost na Kristiánově se můžete z Bedřichova vydat ale pouze pěšky nebo na kole. Přibližovací autobus jezdil pouze při slavnostním květnovém otevření. „Ono to pěšky zase není tak hrozné, klukovi vezmeme ale raději golfky. Pro jistotu,“ dodala babička tříletého chlapce.

Ilustrační foto.
Koupání odzvonilo, areály se zavírají

Chalupu z 18. století vlastní Muzeum skla a bižuterie v Jablonci, které ji nechalo celou zrenovovat za jedenáct milionů korun, které poskytlo ministerstvo kultury. Uvnitř je tak zbrusu nová expozice o historii sklářství i sklářské osadě Kristiánov, zpřístupněné podkroví uvítají rodiče s dětmi, které tu najdou velkou stavebnici a k tomu také interaktivní hledání pokladu čaroděje Tamana, které je vyvede na naučnou stezku. Upravené je i okolí chalupy. Lidé se tak mohou vydat na pochůzku po zaniklé osadě. Po mnoha letech začalo fungovat i občerstvení, suchý záchod nahradily moderní toalety, novinkou je i zastřešená terasa.

Sklářská osada Kristiánov byla založena Johannem Leopoldem Riedelem roku 1774. Sklářskou pec tu poprvé roztopil na Tři krále (6. ledna) 1776 a jeho potomci huť provozovali až do roku 1887, tedy přesně 111 let. Zpočátku se zde vyráběly zejména číše a pohárky z dutého skla, holby, lékárenské lahvičky, flakonky a lustrové ověsky, v 19. století se staly hlavním artiklem mačkářské tyče, trubičky a tyčinky pro výboru bižuterie. Specialitou byly tzv. "tutny", duté trubice, které sloužily jako polotovar pro výrobu skleněných náramků - banglí. Do dnešní doby se z tehdy významné sklářské osady zachovalo pouze jediné stavení sloužící původně pro ubytování sklářů, později jako hospoda a rekreační zařízení, tzv. Liščí bouda.