Pro nemalé množství zdejších obyvatel je pivo a cigareta v oblíbeném baru v podstatě součást každodenního života, na kterém založili majitelé místních podniků svůj byznys.

,,Náš podnik je vyloženě pivnice, kam si chodí většina našich zákazníků odpočinout po práci a chtějí si dát pivo a k tomu cigaretu. Podle mě je to jen omezování v podnikání, '' hájí své zájmy a zájmy zákazníků Monika Chvojková, dlouholetá majitelka pivnice pod městským náměstím. Cigarety se tu prodávají nejenom na baru, ale také z automatu visícím u vchodu. Chvojková navíc dodává, že by toto nařízení pochopila v restauracích, kde se lidé stravují, ale ne v hospodách, jako je ta její.

,,Jsem skutečně velmi rád, že i pan prezident projevil starost o zdraví všech našich občanů a zákon podepsal. Vyhlašuji tedy 30. květen 2017 dnem posledního típnutí," Miloslav Ludvík – ministr zdravotnictví a hlavní představitel tzv. protikuřáckého zákona.

To Libor Trdlikát, majitel baru ve kterém se schází místí fotbalový klub a jeho fanoušci, neschvaluje zákon z jiného důvodu. Zdůrazňuje, že se mu nelíbí porušování nočního klidu, které nastane, jelikož budou muset zákazníci kouřit venku a že se tak znásobí výjezdy policie a dodává, že velké množství majitelů barů a pivnic investovalo do ventilačního odsávání kouře: ,,Já sice neinvestoval velkou finanční částku do ventilační techniky, ale je tu mnoho jiných podniků, které k takovým změnám přistoupily a teď o peníze přijdou.''

Nový zákon o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, prošel v minulém roce Poslaneckou sněmovnou, v lednu tohoto roku zákon schválil i Senát a putoval tak až k prezidentovi Miloši Zemanovi, ten tzv. protikuřácký zákon podepsal a přidělal tak několik vrásek majitelům restauračních zařízení.

Některá restaurační zařízení upustila od kouření ještě před schválením zákona a to nejen v Úpici.

,,Myslím si, že nám toto rozhodnutí přineslo mnohem více zákazníků, kteří se k nám chodí stravovat, '' tvrdí Irena Müllerová, provozní restaurace v sousední obci Suchovršice, kam se jezdí stravovat i někteří obyvatelé Úpice. A ve které se sami rozhodli zakázat kouření již v dubnu 2016. Podle Müllerové její restauraci zákon natolik nezasáhne.

Jaké postihy hrozí za porušení zákona?

Maximální výše pokuty za přestupky pro fyzické osoby:

5000 Kč: Kouření nebo užívání el. cigarety na místech, kde je to zakázané.
10 000 Kč: Prodej alkoholu osobě pod vlivem alkoholu nebo návykové látky.
25 000 Kč: Prodej kuřácké pomůcky osobě mladší 18 let.

Kromě kouření jako takového se hospodští bouří také proti zákazu prodeje nebo podávání alkoholického nápoje osobám zjevně ovlivněným alkoholem nebo jinou návykovou látkou. Hospodští argumentují tím, že je složité odhadnout stav, kdy podnapilému již nenalít, a nebo také tím, že se budou dostávat se zákazníky často do sporu.

To však nemění nic na tom, že si kuřáci budou moct naposledy zapálit ve svém oblíbeném podniku 30. května 2017, následný den vstoupí zákon v platnost.

Radek Baudyš