Šok zažili sáňkaři, když ve středu vyrazili za tréninkem na smržovskou sáňkařskou dráhu. V ústrety je vítaly dveře, brutální silou vylomené i s panty. Navštívili je zřejmě sběrači kovů.

Naposledy tu sáňkaři byli v sobotu 7. dubna odpoledne a vrátili se až ve středu. „Někdy v tomto časovém horizontu neznámý pachatel násilím vnikl do dvou stavebních buněk v prostoru startu. Pachatel u obou buněk vypáčil dveře a vnikl dovnitř,“ přiblížila Dagmar Sochorová, mluvčí jablonecké policie.

Chybí toho hodně. „Nejhorší je asi krádež trojích saní. Zloděj je vzal kompletní, tedy i s kolečky pro letní přípravu. Už tak jich máme málo a ztráta těchto znamená problémy v tréninku,“ přiblížil Drahoslav Hušek, předseda Českomoravské sáňkařské asociace. Té konkrétně saně patřily.

Další škody zanechal pachatel na majetku místní TJ Saně Smržovka. Z posilovny zmizely činky a lavice, z technického zázemí pak kabely, trubky, halogenové lampy či hliníkový žebřík. „Vše toto bude chybět. V situaci, v jaké se dnes nachází sport, to není dobrá situace,“ sdělil Hušek.

Asociace i jednota vstoupí v nejbližších dnech do jednání s pojišťovnou. „Pachatel se dopustil trestného činu krádeže a vzhledem k výši škody mu hrozí trest odnětí svobody až na pět let,“ doplnila Sochorová. Policie spočítala škodu na více než dvě stě tisíc korun.