Peníze na rekonstrukci silnice se Libereckému kraji podařilo získat z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) teprve podruhé.

PENÍZE ZBUDOU TAKÉ NOVÉ CHODNÍKY

„V rámci projektu dojde k rekonstrukci téměř osmisetmetrového úseku silnice v ulici Československých legií a třicetimetrového úseku cesty v jilemnické Branské ulici," vysvětlila mluvčí Libereckého kraje Markéta Dědková s tím, že tato stavba přijde na více než 37,4 milionů korun, přičemž dotace by měla činit 29,1 milionů korun.

Liberecký kraj plánuje opravit silnice i na Českolipsku a Semilsku.

Jak dále Dědková připomněla, kromě opravy komunikace se počítá také s výstavbou chodníků, vybudováním přechodů pro chodce, veřejného osvětlení a opěrné zdi.

Podle radní Radky Loučkové Kotasové nebyl projekt jednoduchý a musel být kvůli dotacím rozdělen na dvě části. „Významná část výdajů byla totiž zařazena mezi nezpůsobilé," vysvětlila Kotasová Loučková, která má evropské dotace ve své kompetenci.

Co se týče samotných silnic, je tak žadatelem Liberecký kraj, v případě chodníků je to město Jilemnice.

POTŘEBOVALI DVA ROKY PŘÍPRAVY NA PROJEKT

Jak zdůraznila radní, na projektu pracoval Liberecký kraj přes dva roky. Rekonstrukce silnic i chodníků dohromady vyjde na zhruba 65 milionů. Prvním projektem dotovaným z Integrovaného regionálního operačního programu byla modernizace silnice v Jablonném v Podještědí.

LETOS SE ZAČNE I SE STAVBOU KRUHÁČŮ

Letos by se ještě mělo začít s dalšími projekty. V plánu je oprava silnice u obce Okna a počítá se i s výstavbou dvou okružních křižovatek v ulici Brodská a Borkovská v Semilech. Tyto letošní akce budou stát podle Dědkové 141 milionů korun.

PŘIPRAVUJÍ DALŠÍCH OSM PROJEKTŮ

„V druhé polovině roku chceme předložit dalších osm projektů v celkovém objemu jedna miliarda čtyři sta milionů korun," poznamenal hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Jednalo by se o silnice v Jablonném v Podještědí, dále pak z Mimoně na hranice kraje, z Turnova na hranice kraje, mezi Doksy a Dubou, Českou Lípou a Dobranovem, Jilemnicí a Košťálovem. V plánu je také okružní křižovatka ve Stráži pod Ralskem a severozápadní obchvat města Zákupy.