Jen co zazvoní na přestávku vytáhnout mobil, vyfotit „selfíčko", nahrát ho na internet a zahrát si nějakou mobilní hru. S tím je teď na základce v Jabloňové ulici v Liberci konec. Přestávkový program se v září školákům podstatně změnil. Vedení školy změnilo školní řád a žákům telefony zakázalo používat po celý den, tedy nejen během výuky, ale i o přestávkách.

„Děti smí mobil do školy nosit, musí ho ale před vstupem vypnout a uložit," popisuje nový systém ředitelka Iva Havlenová. K telefonu se žáci legálně dostanou jen odpoledne ve školním klubu a samozřejmě i v mimořádných případech.

CHODILI JAKO ROBOTI

Podobně už to několik let funguje i na jiných základkách. Oslovení ředitelé a ředitelky se shodují, že mobily začali zakazovat především kvůli tomu, že spolu děti přestaly komunikovat. „Škola je prostředí, kde by děti měly komunikovat především mezi sebou, nikoliv virtuálně," myslí si ředitelka ZŠ Husova Blanka Reindlová.

„Děti nám chodili po chodbách s mobily v ruce jako roboti," potvrdila Iva Havlenová. Vypnuté mobily prý školákům pomáhají soustředit se na školní práci.

Stejné omezení panuje i na Jablonecku. V největší škole ZŠ Liberecká Jsou mobily vypnuté v taškách školáků. „Ani v kapse nebo v lavici mobil netolerujeme. Mohou si je také zamknout do skříňky, která je vždy pro dva žáky společná," potvrdil ředitel školy Jiří Čeřovský.

ÚPLNÝ ZÁKAZ NEJDE

Zakázat dětem mobil do školy přinést ale úplně nelze. „Není na to opora v zákoně. Ale používání zakázat můžeme. Stejně tak máme ošetřeno pořizování audio a video záznamů bez souhlasu školy," upozorňuje Čeřovský.

Největší problém podle něj není v mobilech jako takových, ale v tom, že děti neumějí mluvit a souvisle se vyjadřovat. „Naučily se vyjadřovat zkratkovitě, to je to největší negativum. Navíc snáze se něco napíše, než řekne druhému zpříma do očí," uzavřel ředitel.

„Děti v první třídě po měsíci ve škole nevěděly navzájem, jak se jmenují. Celé přestávky jen cvakaly," poznamenala souhlasně Jaroslava na sociální síti.

I PŘI ZÁJMOVÉ AKTIVITĚ

Se zákazem mohou rodiče ale počítat nejen ve škole. Nově se přidávají s určitou regulací i vedoucí zájmových kroužků. Ve výběrovém sboru jablonecké ZUŠ Iuventus Gaude! je nově také omezení. „Přítomnost mobilního telefonu při výuce nebo společné aktivitě zbavuje děti schopnosti zpřítomnit se pro daný okamžik. Z tohoto důvodu čerstvě zavádíme praxi zanechávání telefonů ve sborové šatně a doufáme v bohatší užitek pro děti jak v tvůrčí práci, tak ve vztazích mezi nimi," uvedl sbormistr Tomáš Pospíšil.

Anketa: ouhlasíte se zákazem mobilů na základkách?

Lenka Spurná

Souhlasím. Ve škole mobil nepotřebují, kdyby se něco stalo, rodiče bude informovat škola. Zavedla bych to na všech školách.

Martina Votočková

Spíš bych je nezakazovala. My jsme si posílali lístečky, naše děti si píší přes messenger, ale princip zůstává stejný.

Miloš Krčmář

Život bez mobilních telefonů nutí děti mluvit mezi sebou, doufám, že brzy tento trend převezmou i další školy, nejen v Liberci.

Kateřina Vetešníková

Samozřejmě moje dítě v této době mít telefon bude! A zapnutý! Abych mohla vědět jestli se vůbec do školy dostal. Děti se kradou na každém rohu.

Aleš Dlouhý

Ve výuce se snažím zavádět práci s technikou. Je dobré spíš děti naučit používat techniku efektivně, než ji jen slepě zakazovat.