„Je to nejstarší z horských dálkových pochodů, který se uchoval. Na hlavní, stokilometrové trati, je všech pět set startovních čísel vyprodaných," sdělil za organizátory Josef Krátký. Loni se celkem vydalo na trasy 892 účastníků. Nejdelší pěší trasa má start v pátek ve 21.00 z náměstí TGM ve Vrchlabí a zavede aktéry nejprve do Harrachova, odtud přes Špindlerovku, polské území, Sněžku až na Pomezní Boudy a následně směrem do cíle ve Vrchlabí. Časový limit je ohraničen 24 hodinami.

V loňském roce zvládl 100 km nejrychleji Petr Hének z AK Drnovice za 9 hodin a 25 minut. Vedle dalších čtyř pěších tras na 55, 25, 10 a 5 km vypsali pořadatelé také běžeckou trať na 25 km a cyklotrasy na 130, 100, 80 a 35 km. Jejich start má různý čas podle jednotlivých kategorií v sobotních ranních a dopoledních hodinách. Trasa K100 je zařazena do oficiálního kalendáře International Trail Running Association.

Dálkový pochod na 100 km za 24 hodin se zrodil v roce 1966. Tak, jak první organizátoři, svazáci ČSM Tesla, tehdy trasu připravili, se s malou změnou chodí dodnes.

Krakonošova stovka zavede účastníky z Vrchlabí nejprve do Harrachova, odtud přes Špindlerovku, polské území, Sněžku až na Pomezní Boudy a následně směrem do cíle ve Vrchlabí. V loňském roce zvládl 100 km nejrychleji Petr Hének za 9:25 hod.Zdroj: Archiv