Její partner ale bohužel na špatně zajištěné horské túře v extrémním počasí zemřel. Lidem i horolezcům z Broumovska to vyrazilo dech. Třiatřicetiletá Pavlína Pížová, která dobrodružství přežila, má bydliště v Polici nad Metují. Její přítel, sedmadvacetiletý Ondřej P., s kterým se na dobrodružnou cestu vydala, zase v Novém Městě nad Metují.

„Oba jsem znal. Když jsem o tom slyšel, nenapadlo mě, že se to může týkat mých známých. Fakt teď nemůžu najít slova a nic k tomu říkat," popisuje jejich známý a raději ani nechce sdělit jméno. Tahle situace je pro tragickou výpravu do exotiky pro dva mladé Východočechy typická: málokdo totiž zřejmě věděl, kde vlastně jsou.

„Počasí bylo opravdu hrozné, hustě sněžilo, byla nízká oblačnost, a to nás přinutilo strávit noc ve volné přírodě. Když jsme se snažili dojít k chatě, došlo k neštěstí," popsala rozrušená Češka na tiskové konferenci na Novém Zélandu lámanou angličtinou tragické okolnosti příběhu, který měl pro ni šťastnější konec. Zpráva z Nového Zélandu zasáhla všechny. „Nechci nic komentovat. Nikdo z nás tam nebyl, tak neznáme okolnosti. Byli to mladí lidé, kteří měli rádi život, přírodu, sport a rádi poznávali nové věci. Asi před půl rokem odjeli poznávat Nový Zéland, víc k tomu nemám co říci," řekl ve zkratce zaměstnavatel Pavlíny.

„Pavlína, byť se v Polici nenarodila, je jednou z nás. Příroda, kamarádství, skály a akce jí přirostly k srdci. Díky ní obdivujeme flamengo, ve kterém vyniká. Nepříjemná zpráva ze Zélandu nás samozřejmě zasáhla. Můžeme jí jen přát, aby se s touto životní zkušeností vyrovnala," dodala starostka Police nad Metují Ida Jenková.