Snad každý člověk se minimálně jednou za život dostane do situace, kdy potřebuje transfuzi. Jenže to může být někdy problém. Dárci krve chybí v celém Česku. Na východě Čech by jich mělo být minimálně o šest tisíc víc.

Rada Evropy stanovuje optimální počty dárců na čtyři až šest procent populace. V Královéhradeckém kraji je evidovaných necelých 19 tisíc dárců a vzhledem k počtu obyvatel by jich bylo potřeba 22 tisíc. V Pardubickém kraji je 18 tisíc dárců a jejich optimální počet by byl také o tři tisíce vyšší. „Doporučení rady ohledně počtu dárců krve považuji za moudré. Počítá s nějakou minimální rezervou pro plynulý chod zdravotnických zařízení. Na bezprostředních zásobách krve v nemocnici by neměla být patrná každá chřipková epidemie nebo doba dovolených," říká hematolog a náměstek hradecké fakultní nemocnice Jaroslav Malý.

Podle jeho slov v Hradci zatím nedošlo k akutnímu nedostatku krve, kdy by lékaři nebyli schopni zajistit pro pacienta potřebnou léčbu. „Naši dárci pravidelně chodí. Krev se nakonec vždycky sehnala. Ale zaznamenal jsem, že třeba plzeňská nemocnice se nedávno obracela na média pro akutní nedostatek krve," říká Malý. V Hradci chodívá krev aktivně darovat 92 procent registrovaných dárců, horší je to v kraji Pardubickém - zde se jedná jen o 60 procent.

S problémem občasného nedostatku krve se musejí vypořádat spíše větší města, kde transfuzním stanicím konkurují soukromá centra, která nabízejí dárcům finanční odměnu 600 korun za odběr. „Mezi dárci jsou často vysokoškoláci a tyto peníze mohou být významným přilepšením jejich studentského rozpočtu. Odběr plazmy a krevních destiček lze mimochodem provádět mnohem častěji. Zatímco odběry krve se obvykle realizují čtyřikrát do roka a minimální pauza mezi nimi jsou dva měsíce, odběry plazmy se mohou teoreticky dělat každých 14 dní," dodává Malý.

Česko potřebuje 100 tisíc dárců
Rada Evropy stanovuje optimální počty dárců na 4 až 6 procent populace. V celorepublikovém měřítku chybí asi 100 tisíc dárců. V ideálním případě by měla mít Česká republika při dodržení nižší doporučené hranice čtyř procent populace 422 tisíc dárců krve, má jich však jen 346 tisíc a z toho jen 291 tisíc těch skutečně aktivních. V Královéhradeckém kraji je aktivních 92 procent registrovaných dárců a v kraji Pardubickém jen 60 procent. V každém z těchto krajů pak chybí zhruba tři tisíce dárců krve.