„Rostou hřiby kováře i dubové. Ty jsou ale hodně červivé, takže téměř nemá cenu je sbírat," řekla Deníku mykoložka Tereza Tejklová. Červivost hub způsobuje suché počasí.

NA BROUMOVSKU ZATÍM MOC NEROSTOU

Ve východních Čechách se zkušenější a trpělivější lidé zatím z lesa s prázdnou zpravidla nevracejí. Jenže suché počasí, které hrozí v červnu, zřejmě houbařské výlety překazí.

„Srážky teď růstu hub pomohly, ale mělo jich být více," upozornila Tereza Tejklová.

Zatím lidé mohou najít i kozáky, křemenáče nebo třeba holubinky.

Výskyt hub se však v jednotlivých oblastech východních Čech liší. Zatímco v okolí Hradce Králové rostou, na Broumovsku je jich zatím málo.

„Byli jsme i na Chrudimsku, a tam jsme našli kováře," říká mykoložka.

Na sucho si nyní stěžují houbaři v celém Česku. Podle houbařských webů se vyplatí zajít do lesů na Nymbursku, bez šance není ani výlet na Vysočinu, Kdo má štěstí, natrefí na houby i v Krkonoších, Krušných horách nebo jižních Čechách. Zato na Moravě prý nyní neroste téměř nic.

POZOR NA ZÁMĚNU S MÁJOVKAMI

Houbaři by však měli být opatrní, protože srážky přály i růstu jedovatých hub. Mimo jiné se objevuje například žampion zápašný, který několik hodin po požití způsobuje nevolnost a úporné zvracení. Lidé by si jej mohli splést s jedlými druhy pečárek.

Daleko nebezpečnější je vláknice začervenalá, která může být smrtelně jedovatá.

„Roste hlavně v parcích pod lipami a houbaři by si ji mohli splést s čirůvkami májovkami," varovala Tereza Tejklová. Od májovek vláknici odlišuje červené zbarvení.