Včelařský kroužek v Dubenci byl totiž letošním organizátorem oblastního kola soutěže Zlatá včela. Tato soutěž je pro žáky základních škol, kteří navštěvují včelařský kroužek, a ověřuje jak teoretické znalosti ze života včel tak praktické dovednosti, jež musí ovládat každý správný včelař.

Včelaříci nejdříve napsali vědomostní test o třiceti otázkách a poté se rozmístili na jednotlivá stanoviště, na nichž poznávali medonosné rostliny, včelařské pomůcky a části těla včely zvětšené pod mikroskopem. Čekal je také praktický úkol. Ale jestli čekáte, že děti pracovaly přímo v úle, tak vás musím zklamat.

Z důvodu hladkého průběhu celé soutěže organizátoři místo živých včel použili na praktický úkol jen fotorámky, které jsou však opravdu přesnou maketou skutečných plástů, jediný rozdíl je, že od těchto včeliček malé včelaře žihadlo nečekalo. Po této soutěžní části následovala krátká pauza na oběd a poté už tak očekáváné vyhlášené výsledků. Pro Včeličky z Jedničky byl tento okamžik velmi radostný, jelikož si do DDM Jednička odvezly hned čtyři drahé kovy!

V mladší kategorii Anežka Šebková získala 1. místo, Natálie Paříková 3. místo a Sára Libuše Rezková 8. místo z 19 soutěžících. Starší kategorii ovládla Eliška Šebková, která si tak zajistila i postup do celorepublikového kola této soutěže, konaného 20. -22. 5. ve včelařském učilišti v Nasavrkách. Na 3. místě se umístil David Hrdina a Jaroslav Novák se podělil o 8. 9. místo, také z celkových 19 soutěžících.

Odpoledne děti čekala návštěva královédvorské ZOO, kde měly možnost nakrmit žirafy a pohladit si nosorožce a čekalo je i zajímavé povídaní o krmení a výživě zvířat.

Tímto bych chtěla poděkovat pracovníkům ZOO, kteří včelaříky obohatili o úžasné a nezapomenutelné zážitky. Velký dík patří také Ladislavu Provazníkovi, který byl hlavním organizátorem celého oblastního kola.

Veronika Šebková