„Zatím nevíme, jak s penězi naložíme, pravděpodobně za to pořídíme nějaké dětské nebo víceúčelové hřiště, možná dětskou skluzavku na koupališti," tipovala starostka Jana Holcová.

Mříčná leží na Semilsku necelé čtyři kilometry od Jilemnice, na konci loňského roku tam žilo 550 obyvatel. Lidí v obci přibývá, za 20 let se jejich počet zvýšil o pětinu. „Ročně se tu narodí až deset dětí,lidé staví nové domy a stěhují se k nám," uvedla starostka. Nové obyvatele láká nejen krásná příroda Podkrkonoší, ale i bohatý společenský život. O ten se starají hasiči a Sokol nebo třeba Divadelní či Dámský spolek.

V Mříčné nechybí ani mateřská a základní škola, která nedávno prošla celkovou rekonstrukcí.

S narůstajícím počtem obyvatel pochopitelně stoupá i počet dětí. Dříve jsme měli základní školu jen do třetí třídy, nyní jsme mohli otevřít až do pátého ročníku," poznamenala starostka Holcová.

Plno je podle ní i v mateřince. „Chybí nám ale školní hřiště, právě na to bychom rádi peníze z výhry použili," dodala. Mříčná v posledních letech rekonstruovala koupaliště, má i vlastní hospodu. Obec pořádá pravidelně pouť, dřevosochání a řadu dalších akcí.

V Mříčné byly ve středu oceněny i další obce Libereckého kraje: Modrou stuhu za společenský život získal Bozkov na Semilsku, Bílou stuhu za činnost mládeže Prysk na Českolipsku, Zelená stuha za péči o zeleň a životní prostředí putuje do Kruhu na Semilsku a Oranžovou stuhu za spolupráci obce a zemědělského subjektu získala Všeň na Semilsku.

Vesnice roku

Soutěž Vesnice roku vyhlásil poprvé roku 1995 Spolek pro obnovu venkova ČR, od roku 1996 patří k vyhlašovatelům také ministerstvo pro místní rozvoj a Svaz měst a obcí ČR. V roce 2007 se připojilo i ministerstvo zemědělství. 

(čtk, jm)