„Situaci v rámci našeho kraje hodnotíme již jako plošnou epidemii akutních respiračních onemocnění smíšeného nechřipkového a chřipkového původu," informovala včera mluvčí královéhradecké Krajské hygienické stanice Veronika Krejčí.

Stejně jako minulý týden i nyní je nejvyšší nemocnost na Jičínsku. Oblastní nemocnice Jičín už minulý týden vyhlásila až do odvolání zákaz návštěv, krátce nato vydala stejné nařízení pro některé kliniky a oddělení i hradecká Fakultní nemocnice.

Chřipka už má oběti

Naopak nejodolnější vůči respiračním chorobám byli tento týden obyvatelé Náchodska, kde je zatím nemocných nejméně.

„Aktuálně evidujeme v Královéhradeckém kraji celkem 1409 nemocných akutními respiračními infekcemi a chřipkou v přepočtu na 100 000 obyvatel," uvedla Veronika Krejčí.

Podle hygieniků nemoci stále nejvíce postihují mladé lidí ve věku 15 až 24 let. Stále se také zvyšuje výskyt klinicky závažných případů onemocnění chřipkou. Na sklonku loňského roku v kraji jeden člověk nemoc nepřežil.

Chřipka si vyžádala oběti i v dalších krajích. Do minulého týdne na ni v Česku zemřelo už devět lidí. Většina závažných případů chřipky postihla lidi starší 60 let.

Ministerstvo zdravotnictví kvůli epidemii až do odvolání zakázalo vývoz léku Tamiflu, který patří do skupiny antivirotik a používá se proti chřipce. „Česko sužuje plošná epidemie chřipky a za této situace by nebylo zodpovědné dovolit dále vyvážet zásoby antivirotika, které je účinné pro děti i pro dospělé," uvedl ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD).