„Nová základna v Temném Dole je krokem k ještě lepšímu pokrytí našeho kraje z hlediska zákonného dodržování časové dojezdovosti záchranné služby, kde právě v horských oblastech může být příjezd pomoci především v zimním období problematický," uvedl náměstek hradeckého hejtmana pro zdravotnictví Aleš Cabicar.

V Temném Dole by kromě základny mělo projít modernizací vzdělávací a výcvikové středisko, náklady na opravy a vybavení obou objektů se odhadují na 36 milionů korun.

Záchranáři také chtějí postavit přístavbu u heliportu letecké záchranné služby v Hradci Králové, kde se nyní konají vzdělávací semináře pro záchranáře či členy horské služby. Za 8,8 milionu korun by měly také vzniknout simulátory zásahu u dopravní nehody či zásahu ve výšce.

Modernizace by se měla dočkat i věž vzdělávacího a výcvikového střediska v Hradci Králové, která získá 11 nových simulátorů. Celkové náklady mají být 7,9 milionu korun.

Ve všech případech bude žádat kraj o dotaci ve výši 90 % (85 % z Integrovaného regionální operačního programu, 5 % od státu), 10 % se podílí z vlastního rozpočtu kraj.