„Pořád platí trend z minulých let, že mezi zloději jsou nejvíce žádaná koncernová vozidla – škodovky či volkswageny. Konkrétně pak vede octavia," uvedla Ivana Ježková, mluvčí královéhradecké policie.

Kradou také výfuky

O tom, že se nekradou jen celá vozidla, ale také jejich vybavení nebo příslušenství svědčí statistiky pojišťoven. „Zloději kradou hlavně xenonové světlomety, hliníkové součásti, mlhovky, zpětná zrcátka, střešní nosiče, ale i katalyzátory, parkovací senzory a někdy se nezdráhali ani uříznout výfuk, nebo vysát celou nádrž a odstřihnout hadice," potvrdil Václav Bálek, tiskový mluvčí Allianz pojišťovny.

Z vnitřní výbavy zloději berou airbagy, handsfree, navigace, antiradary, CD přehrávače, panely i s autorádii, sedačky, ale i rezervy, nebo nářadí. „Zloděj nepohrdl ani obalem na oblečení, nebo taškou s nákupem," vzpomíná na některé krádeže Bálek.

Mnohdy pak škody na poškození auta, které předcházelo krádeži, převyšuje hodnotu ukradených věcí. Kromě klasických zabezpečovacích prvků policie vítá nainstalovaný GPS modul, který hlásí, kde se vůz nachází. Někteří zloději se ale specializují na demontáž těchto zařízení, takže velkou roli hraje čas.

Čas hraje velkou roli

Krádež by majitel měl nahlásit hned, pachatelé tak nezískají před muži zákona tak velký náskok. „Lidé většinou krádež hlásí hned, ale jsou tací, kteří odcizení zjistí až například po víkendu. Těžko se zjišťuje přesná doba. Hodně pomáhají kamery," dodala Ježková.

Některá vozidla končí za hranicemi České republiky, jiné zase rozebraná na náhradní díly v autoservisech a vrakovištích. „Česká policie úspěchy jednoznačně má. Nedávno jsme například odkryli organizovanou skupinu. Často se jedná o skupiny ze zahraničí zejména ze severu. Naštěstí funguje na vysoké úrovni přeshraniční spolupráce," zakončila Ježková.

Pokud máte vůz pojištěný, nezapomeňte událost nahlásit své pojišťovně. „Krádež by lidé měli nahlásit co nejdříve po oznámení na policii, tedy bez zbytečného odkladu. Pokud se tato nepříjemnost stane v zahraničí, měli by také kontaktovat asistenční službu," radí Marek Paclík, vedoucí týmu likvidace autopojištění.

Co přinést 
na pojišťovnu 
při krádeži vozu?

• všechny klíče od vozidla, ovládače a doklady od zabezpečovacích zařízení, štítky s kódem 
od klíčů

• osvědčení o evidenci vozidla

• nabývací doklady od vozidla

• zprávu od policie o výsledku vyšetřování (v případě nezjištěného pachatele zprávu o přerušení šetření)

• doklady o opravách vozidla 
a servisní knížku

• pokud je auto na leasing, tak je potřeba doložit také smlouvu

• u vozidel z autopůjčovny také smlouvu o zapůjčení vozidla