Kamarád pohřešovaného se obrátil na záchranáře telefonicky krátce před desátou hodinou večer. „Oznámil nám, že jeho přítel si vyšel na Sněžku a doposud se nevrátil na smluvené místo na parkovišti U kapličky v Peci. Naposledy s ním prý mluvil kolem třetí odpoledne a to se muž pohyboval v Obřím dole,“ uvedl k okolnostem pátrání Pavel Jirsa, zástupce náčelníka Horské služby Krkonoše.

Krkonošští záchranáři ihned vyrozuměli Policii ČR a pro jistotu i kolegy z polské horské služby GOPR. „Přeci jsme zavolali i jim, nevěděli jsme, jestli nezabloudil i na jejich stranu hranice. Okamžitě jsme také svolali členy HS z Pece a okolí. Vyslali jsme do akce celkem jedenáct záchranářů se dvěma terénními čtyřkolkami a jedním zásahovým vozidlem,“ popsal začátek pátrání Pavel Jirsa. Dodal, že jedna skupina vyrazila směrem na Růžohorky a dále na Sněžku, další pak k Luční boudě a dále cestou na vrchol naší nejvyšší hory.

Jeden ze záchranářů se také vydal Obřím dolem, aby zjistil, zda muž neměl nehodu ještě před tím, než vyrazil k vrcholu. „Tam jej také před půl dvanáctou nalezl, v místech mezi Trkačem a dolem Kovárna. "Pán byl vyčerpaný, měl zhmožděniny po celém těle, ale byl při vědomí a schopen chůze,“ řekl Pavel Jirsa s tím, že nalezený muž byl poté transportován k přivolanému vozu Rychlé zdravotnické pomoci z Trutnova. Posádka si jej převzala krátce po půlnoci.

„Důrazně apeluji na turisty, aby pečlivě plánovali trasy túr s ohledem na svůj věk, aktuální zdravotní stav a schopnosti. Přeceňování sil může vést k zásadnímu ohrožení zdraví či dokonce života,“ varoval návštěvníky hor Pavel Jirsa. Doplnil, že rozhodně není ostudou, když se turisté obrátí s prosbou o radu při plánování na členy Horské služby dané oblasti.