V jednom případě jde o necelé tři miliony korun. O tolik se měl Petr Voříšek podle obžaloby pokusit obrat stát na dani 
z přidané hodnoty. Kvůli tomu skutku bude stát podnikatel ze Sezemic 
u Pardubic před Krajským soudem v Hradci Králové znovu dnes od rána.

Ve druhém je škoda vyčíslena na podstatně větší sumu - až na 220 milionů korun. Kauza tohoto obřího (podle státní zástupkyně Dagmar Pětníkové) podvodu se táhne již od června minulého roku. A ani včera nebyla ukončena.

V obou podnikatelových soudních líčeních jde o obchod se železným šrotem. Zatímco v tom pátečním je obžalovaným pouze on sám, rozsáhlejší proces se týká hned čtyř osob. Vedle něj ještě Karla Voříška, Pavla Počty a Michala Červenky.

Petru Voříškovi hrozí 
v obou případech osmiletý trest. Stejně tak Karlu Voříškovi a Počtovi. Červenka se obává nižšího postihu, je totiž souzen v uvozovkách pouze za pokus o krácení daně.

Jde o to, že muži podle obžaloby vlastně s železným šrotem neobchodovali. Pouze ho nechali vozit 
z jednoho místa na druhé.

Čtveřice měla být v kontaktu s maďarskými společníky. Řidiči také vozili šrot například do Györu. „Dovezli jsme to do Györu a oni to stejné zboží přivezli zpátky do Kostěnic. Slovenští řidiči mi říkali, že jezdí pořád dokola s tím stejným šrotem," tvrdil řidič Karel Hruška.

Podobnou situaci zažil také další svědek - řidič Pavel Juppa. „Jednou se mi 
v Praze stalo, že přijeli Slováci, vysypali to na zem a mně to zase naložili."

Při vyúčtování pak firmy žádaly odpočet daně kvůli tomu, že šlo o obchody, které se nekonaly jen na území České republiky. „Jednání na sebe navazuje. Jednotlivé firmy jsou články řetězu," prohlásila státní zástupkyně Pětníková.

„My jsme řádně fungující společnost. Zboží bylo vždy řádně přijato, zkontrolováno, roztříděno, zváženo a zaevidováno," reagoval obžalovaný Karel Voříšek. „Odmítám jakékoli spekulace o účelovosti," dodal.