Krajský soud již v březnu 2007 potrestal Pohořeleckého za tento skutek sedmiletým vězením. Jeho manželka tehdy dostala šest let, tedy o rok více než včera. Spolu s nimi byl odsouzen i Jiří Štěpánek, kterému senát vyměřil 8,5 roku vězení.

Hlavní líčení proti všem třem obžalovaným probíhalo v roce 2007 jako proti uprchlým, neboť v červnu 2003 vycestovali do zahraničí a už se nevrátili. Na základě mezinárodního zatykače se letos podařilo Pohořelického zadržet a přivézt do České republiky. Jeho rovněž pravomocně odsouzená manželka se poté do Česka sama dobrovolně vrátila. Proto krajský soud zahájil nové hlavní líčení.

Podle státního zástupce Iva Ježka Pohořelický a jeho manželka v době od července 2001 do června 2003 prostřednictvím jednatele společnosti Auto Chrudim Jiřího Štěpánka, který prodával nová vozidla značky Ford, uzavírali falešné leasingové smlouvy na nákup aut. Opakovaně přitom používali výrobní kódy vozidel, z nichž některá ani neexistovala. Štěpánek coby prodejce aut na příslušné doklady a faktury pro leasingové společnosti pouze účelově potvrdil, že kupující Pohořeličtí složili akontaci a první splátku. Leasingové společnosti na jejich základě Štěpánkově firmě, případně na soukromý účet jiné osoby, zasílaly doplatky jednotlivých kupních cen automobilů. Tyto finanční prostředky podle obžaloby trojice měla vybrat a použít pro vlastní potřebu.

Stanovené leasingové splátky však obžalovaní uhradili buď jen částečně, nebo vůbec ne. Když vycestovali do ciziny, měli na kontě 36 případů podvodů, jimiž leasingovým společnostem způsobili celkovou škodu ve výši přes 38 milionů korun.

Pohořelický u krajského soudu uvedl, že se necítí vinen ve všech žalovaných případech s tím, že je připraven způsobenou škodu nahradit. Jeho manželka však obvinění striktně odmítla.

Obžalovaný vypověděl, že podnikal v dovozu dětského oblečení. Dostal se však do dluhů, které řešil půjčkou a zástavou domu své matky. Když měl problémy i se splacením úroků, vyhledal jednatele společnosti Auto Chrudim Jiřího Štěpánka a požádal ho o pomoc. Začala série leasingových podvodů s auty.

V červnu 2003 manželé Pohořeličtí odjeli na dovolenou do Dominikánské republiky. Spolu s nimi vycestoval i Štěpánek. „Měl s sebou kufr naplněný dolarovými bankovkami,“ řekl při zahájení hlavního líčení Pohořelický. Tehdy si prý uvědomil, že se jeho komplic nehodlá do Česka vrátit. „Nechtěl jsem, aby všechno spadlo na mě, tak jsme se rozhodli, že v cizině zůstaneme,“ poznamenal. Pohořeličtí poté ještě nějaký čas žili v Panamě, dokud Pohořelický nebyl na základě mezinárodního zatykače zadržen a eskortován do České republiky.

Rozsudek krajského soudu není pravomocný. Pohořelečtí i státní zástupce si ponechali lhůtu na rozmyšlenou.