V prvním případě si dosud neznámý poberta vyhlédl automobil Škoda Octavia, které měl majitel zaparkované na parkovišti u jednoho penzionu. Odcizil z něho dva páry sjezdových lyží Dynastar a Salomon.

„Ve druhém případě byl terčem zloděje nosič upevněný na vozidle Škoda Rapid. Z něho odcizil carvingové lyže Blizard. Majitelé vyčíslili způsobenou škodu na téměř 30 tisíc korun. Policisté z oddělení ve Špindlerově Mlýně oba případy šetří pro podezření ze spáchání krádeže," sdělila Šárka Pižlová z trutnovské policejní stanice.

I v zahradních chatkách si zloději přišli na své. Ukradli věci za desetitisíce

Zahrádkářský karavan si v neděli pro svůj lup vybral zloděj v Trutnově – Poříčí. „Poškozený zahrádkář uvedl, že do karavanu zloděj vnikl násilím a odcizil z něj zahrádkářské vybavení v hodnotě téměř 20 tisíc korun. Po pachateli pátrají místní policisté a v případě dopadení mu hrozí dva roky ve vězení," uvedla policejní mluvčí Šárka Pižlová.

Na jiném místě v Trutnově pak policisté v pondělí vyšetřovali vloupání do zahradní chatky. „Policisté v Žižkově ulici po příjezdu zjistili, že ze zahrady a neuzamčeného objektu odcizil neznámý pachatel věci v hodnotě přesahující 50 tisíc korun," řekla Šárka Pižlová. Pokud bude pachatel dopaden, hrozí mu obvinění za krádež a porušování domovní svobody.

Za 70 tisíc tablet dostal deset let

I když zapíral, že převážel zakázané léky, odešel 36letý Bulhar od krajského soudu s desetiletým trestem.

Durmush Mehmedov Mehmedov podle obžaloby organizoval převoz léku Cirrus, který obsahuje pseudoefedrin, z Polska do České republiky. Pokusil se do Česka dostat přibližně 26,8 kilogramu vyloupaných tablet, z nichž by se dalo vyrobit asi 6,25 kilogramu pervitinu v hodnotě šesti až sedmi milionů korun.

„Nic takového jsem neudělal, žádné léky jsem nikomu nevozil," reagoval muž na obžalobu.

Ze soudního jednání však vyplynulo, že Mehmedovův příběh se velmi podobá osudům jiných bulharských pachatelů zadržených za stejný trestný čin. Z Bulharska se vydal do Polska, kde se živil jako prodavač na tržnici, ale vedle toho si chtěl přivydělat i převozem zakázaných léků. Podle státního zástupce Jana Vodičky loni v únoru spolu s dalším Bulharem najali svého krajana Atanase Vancheva Atanasova, aby za 500 eur přivezl 70 tisíc tabletek Cirrusu z Polska do Prahy, kde si je měl vyzvednout vietnamský obchodník.

KURÝR SE PŘIZNAL

Atanasovi připravili auto BMW z české půjčovny. První transakce se uskutečnila na parkovišti u benzinky ve městě Kudowa Zdrój, kde zatím neznámý muž dal Atanasovi do auta tašku s tabletami. Pak se Atanasov vydal do Prahy, kam už však nedojel, protože kousek od hraničního přechodu v Náchodě Bělovsi ho zadrželi celníci.

Atanasov putoval do vazby, k činu se přiznal a soud mu udělil pětileté vězení. Mehmedov a další organizátoři však policii unikali. Na Mehmedova byl proto vydán mezinárodní zatykač. Na základě toho se ho podařilo dopadnout a převézt do ČR. Na rozdíl od svého kurýra se zadržený k činu nepřiznal, ale byl to právě Atanasov, který ho usvědčil, když vypověděl, že ho Mehmedov ohledně převozu kontaktoval. „Další věci jsme neplánovali," řekl.

Po odpykání desetiletého trestu by měl být Mehmedov z Česka vyhoštěn. Rozsudek zatím není pravomocný, protože obžalovaný i státní zástupce si ponechali lhůtu.