Kriminalisté odhalili dobře organizovanou skupinu, která zajišťovala vývoz konopí a kokainu do Švýcarska. V jejím čele stál osmatřicetiletý muž z Českolipska. Třem mužům a jedné ženě hrozí až osmnáctiletý trest. Za hranice se čtveřici podařilo propašovat drogy nejméně čtyřikrát, jednalo se o tři kilogramy konopí a 50 gramů kokainu.

Skupina měla své role přesně rozdělené. Jediná žena „v týmu" fungovala jako kurýr. „Vždy obdržela přesné informace o tom, kam má jet, kde a v kolik hodin má být a k tomu obdržela zavazadlo, se kterým odjela autobusem," uvedla policejní mluvčí Vlasta Suchánková. Ve Švýcarsku partička spolupracovala s další sítí překupníků.

Toxi tým měl čtveřici z Českolipska a Liberecka v hledáčku už od loňského června. Koncem listopadu spadla klec. Společně se zásahovou jednotkou z Ústí nad Labem kriminalisté provedli razii v rodinném domě hlavního organizátora, který bydlel se svou rodinou v jedné z menších obcí na Českolipsku.

Ve stejný okamžik policisté zadrželi další osoby a následovaly výslechy svědků. „Při domovní prohlídce zajistili kriminalisté u jednoho z mužů 350 gramů metamfetaminu ukryté v tajné schránce, dále pak omamné a psychotropní látky, jako je extáze, kokain či zařízení a pomůcky sloužící k distribuci drog," dodala Suchánková.

Výjimečný případ

Podle vedoucího krajského Toxi týmu kapitána Pavla Folprechta je tento případ velmi výjimečný jak svým rozsahem, tak i organizovaností a zahraničním prvkem. Podle něj bylo dost složité právě tento případ dokumentovat. „Pachatel totiž používal velmi konspirativní jednání, se kterým jsme se v minulosti nikdy nesetkali," říká Folprecht.

Muži ve věku 38 a 59 let a třicetiletá žena již čelí obvinění z nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Hrozí jim tresty od deseti do osmnácti let. Hlavní organizátor skončil ve vazbě, aby se nepokusil uprchnout. Na svém kontě má už devět záznamů v rejstříku trestů, zejména za krádeže vozidel. Od roku 1997 strávil v českých věznicích již zhruba sedm let. Další ze zadržených, třicetiletý muž, se již ve vazbě nacházel pro jinou trestnou činnost. Ve vazbě skončila i třicetiletá kurýrka.

Spolupráce se Švýcary

Na odhalení skupiny spolupracovali kriminalisté z Libereckého kraje se švýcarskými policisty. Obě strany se stále případem zabývají i nadále. „Není časté dokumentovat distribuci či jakékoliv jiné protiprávní jednání pachatelů v souvislosti s omamnou látkou kokain, která je do České republiky, respektive Evropy, dovážena především z Jižní Ameriky, kde je vyráběna z keře koka. Jedná se o stimulační drogu, která je oblíbená především mezi movitějšími konzumenty. I když má obdobné účinky jako pervitin, řadí se v Libereckém kraji k méně užívaným drogám, a to zejména s ohledem na vyšší prodejní cenu," dodal Folprecht, který nevyloučil možnost stíhání dalších osob.