Minulý týden u něj zásahová jednotka totiž nalezla ilegálně držené zbraně. A to včetně nábojů. Kromě zbraní nalezli kriminalisté i více než tři kilogramy výbušniny TNT.

Paralyzér a obušek

Podle ředitele krajské policie Martina Červíčka nemá případ svým rozsahem v Královéhradeckém kraji obdoby.

A jak policisté na muže přišli? „Získali jsem informace, že muž disponuje několika zbraněmi a na veřejnosti vyhrožuje jejich použitím. K okolí se navíc choval agresivně a impulsivně," uvedl velitel trutnovské policie Pavel Škandera s tím, že muž nebyl pro policisty neznámou osobou.

Kromě trutnovských kriminalistů se do pátrání po zbraních zapojili i psovodi se psy speciálně vycvičenými na vyhledávání střeliva, kteří přijeli z Libereckého a Ústeckého kraje.

Strážci zákona posléze při domovních prohlídkách, kdy kontrolovali desítku nemovitostí a aut, zajistili velké množství zbraní, munice a výbušnin. Ze začátku zadržený muž s policisty vůbec nespolupracoval a dokonce je „přivítal" elektrickým paralyzérem, teleskopickým obuškem a slzným plynem, které měl v době zákroku u sebe v kožené brašně.

Utajená pozorovatelna

„Posléze nalezené nelegálně držené zbraně a střelivo odmítal muž vydat s odůvodněním, že se nebude mít čím bránit v čase války," uvedl Pavel Škandera a dodal, že během prohlídky se muž opakovaně dožadoval vstupu do kuchyně včetně sejmutí pout. Policisty však nepřesvědčil. Kdyby se do kuchyně dostal, mohl celý zásah skončit tragicky. „V kuchyni totiž posléze policisté pod hadrem nalezli samonabíjecí pistoli, která byla připravena k okamžitému použití.

Kromě zbraňového arzenálu čekalo na policisty ještě překvapení v podkroví mužova domu, kde měl u střešního okna vybudovanou pozorovatelnu s dalekohledy, odkud pravděpodobně sledoval okolí. Muži za nedovolené ozbrojování hrozí až osm let vězení.

Co všechno policie zadržela
Samopal
Ve zbrani byl napáskovaný 
zásobník. Navíc policisté nalezli několik dalších plně připravených zásobníků uložených ve snadno přístupné skříňce.

Opakovací puška

Zbraň využívaná v období 2. světové války byla plně funkční a připravená k použití.

Opakovací malorážka

Zbraň s optickým zaměřovačem a podomácku upravená na zbraň se zkrácenou hlavní. Navíc s dvěma tlumiči výstřelu. Kriminalisté ji nalezli s nábojem v nábojové komoře.

Samonabíjecí pistole

Zbraň byla položena v kuchyni na židli, přikrytá hadrem, s nábojem v komoře. Připravená ke střelbě.

Výbušnina TNT

Více než 3 kilogramy výbušniny. A to včetně rozbušek, elektrických palníků, bleskovic a zápalnice.

Náboje

Téměř 7 tisíc kusů nábojů do zbraní kategorií A, B, C, včetně několika nábojů s řízenou deformací.