Právě takové situaci je třeba se vyhnout na Trutnovsku. Kolují tam totiž padělané tisícikorunové bankovky.

„Za poslední měsíc jich zaznamenali trutnovští kriminalisté několik případů. Jsou sériového čísla H25654933. Jedná se o zdařilé padělky, které člověk na první pohled nerozpozná," upozorňuje veřejnost policejní mluvčí Šárka Pižlová.

Objevena na Kuksu

V jednom případě se padělaná tisícikorunová bankovka objevila koncem listopadu na vánočních trzích v Kuksu. Poškozená trhovkyně prodávala vánoční dekorace a bankovku obdržela od kupujícího.

„Z výpovědi ženy vyplynulo, že si na první pohled na bankovce nevšimla ničeho neobvyklého. Až když jí v peněžním ústavu na padělek upozornili, důkladnějším pohledem oproti světlu zjistila, že na bankovce nejsou všechny ochranné prvky," popsala situaci mluvčí a dodala, že dalším padělkem platil zákazník na čerpací stanici na Královédvorsku. „Kriminalisté Územního odboru Trutnov evidují a prověřují celkem pět případů výskytů těchto padělaných bankovek. Všechny byly zajištěny a zaslány do České národní banky k odbornému zkoumání. Dosud neznámý pachatel se dopustil zločinu padělání a pozměnění peněz, za což mu v případě dopadení hrozí až osm let vězení," informovala Šárka Pižlová.

Co musí mít pravá bankovka?
Z rubové strany musí být okénkový proužek souvislý, proti světlu je vidět celý, vystupuje vždy po pěti milimetrech na povrch papíru.
Vodoznak - proti světlu zřetelně viditelný, tvoří portrét osobnosti vyobrazené na bankovce, z lícní strany je stranově obrácený oproti portrétu vytištěnému.
Soutisková značka - z jedné strany bankovky je viditelná pouze jedna část značky, z druhé část zbývající, linky se proti světlu musí krýt.
Sklopný efekt - ve výši očí do vodorovné polohy proti zdroji světla, skrytý obrazec je číslo označující nominální hodnotu bankovky.