Ten loni v dubnu sice uznal vinu provozovatele zřícené nákladní lanovky k chatě Bumbálka Miloslava Jirmana, ale nakonec upustil od jeho potrestání. Státní zástupce i obviněný, který vinu odmítá, uspěli s odvoláním. Proto se záležitost opět začala včera projednávat. Protože se však nedostavili důležití svědci, musel soud případ odročit.

Případ zřícené lanovky je zatím bez konce

Při zřícení nákladní lanovky k chatě Bumbálka v listopadu 2013 zahynul osmatřicetiletý muž a další čtyři lidé se vážně zranili. Soud v dubnu uznal vinu provozovatele lanovky Miloslava Jirmana, ale upustil od jeho potrestání. Soud podle předsedkyně senátu Stanislavy Suchánkové přihlédl k tomu, že významné spoluzavinění tragédie leží na samotných poškozených, kteří věděli, že lanovka neslouží k přepravě lidí.

Proti rozsudku se odvolal Jirman i žalobce a Krajský soud v Hradci Králové případ vrátil do Trutnova.

Včera u soudu vystoupila jako svědkyně žena, která jela ve zřícené lanovce a při pádu utrpěla zranění. Zopakovala však, že si na nic nepamatuje. Další svědci se z hlavního líčení omluvili, proto bylo odročeno na březen.

Jirman vinu za zřícení lanovky od začátku odmítá. Tažné lano podle jeho slov nebylo v takovém stavu, že by hrozilo jeho přetržení. Údržbu prý nezanedbával.

Jenže znalec, který posuzoval stav lanovky, za příčinu havárie označil mechanické poškození a zkorodování tažného lana, Koroze prý vznikala několik let.

Podle obžaloby se Jirman navíc osudného dne nepřesvědčil, zda nejsou v korbě kromě zavazadel i lidé, jejichž přeprava byla zakázána. Při vyšetřování ovšem vyšlo najevo, že lidé v lanovce jezdili už dříve.