Jen v Hradci Králové za první čtyři měsíce roku dostali policisté oznámení o 124 krádežích věcí z motorových vozidel. „V minulém roce za stejné období jsme vyšetřovali devadesát sedm případů. Tato trestná činnost tedy doznala zvýšení o sedmadvacet oznámených případů," řekl mluvčí hradecké policie Jan Čížkovský.

Dodal, že ve většině případů zloděj vnikne do vozidla násilně. „Ovšem v jednom případě měl cestu snadnou, jelikož auto bylo neuzamčené. To, že nezajištěné vozidlo stálo na oploceném pozemku, zloděje neodradilo," uvedl hradecký policejní mluvčí s tím, že nenechavci berou z aut hlavně notebooky, peněženky s doklady a platebními kartami, navigace či flash paměti.

Větší počet vykradených vozidel hlásí i z Pardubic. „Zatímco v loňském roce jsme za první čtyři měsíce evidovali osmašedesát případů, tak za stejné období letošního roku je to již o dvacet vloupání více," řekl pardubický policejní mluvčí Jozef Bocán.

Dodal, že zloději se svým jednáním dopouští trestného činu krádeže, za který hrozí až dvouletý pobyt za mřížemi. „Navíc se v některých případech dopustili i přečinů neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, poškození cizí věci, nebo porušování domovní svobody," uvedl Bocán.

Na případech policisté jak z obvodních oddělení, tak i kriminalisté intenzivně pracují a snaží se zloděje nebo odcizené věci vypátrat.

Mluvčí Čížkovský radí lidem nenechávat v autě žádné cennosti, a to ani v případě, že se člověk od auta vzdálí jen na pár metrů či minut.

Další rada je nebýt lhostejný a sledovat okolí na parkovišti. „Lhostejnost zlodějům totiž nahrává. Proto by si lidé měli všímat  pohybu osob na parkovištích. Pokud uvidíte podezřelou osobu, která se pohybuje mezi zaparkovanými vozidly, volejte ihned  na linku tísňového volání 158. Nikdy nevíte, kdy všímavost, například vašich sousedů, zachrání vozidlo právě vám," řekl Deníku policejní mluvčí Jan Čížkovský.

Jak se vyhnout nepříjemnostem

Parkování
Nejbezpečnější parkování je v uzamčené garáži nebo na hlídaném parkovišti. V ostatních případech parkujte na přehledných, veřejnosti přístupných a dobře osvětlených místech, nejlépe poblíž vašeho domu, nebo přímo na oploceném pozemku, abyste na vozidlo viděli.

Zavazadla
Nenechávejte na sedadlech ani odkládacích plochách vozidla žádné věci, zejména kabelky, kufříky a jiná zavazadla, vyjímatelné autorádio, navigaci, mobilní telefony, fotoaparáty, notebooky, doklady od vozidla, peněženky či volně položené peníze! Vedle cenných věcí nenechávejte ve vozidle ani další věci, např. oblečení. I zdánlivě bezcenná věc může pachatele nalákat.

Odchod od vozidla
Před odchodem od vozidla zkontrolujte uzavření všech oken, včetně střešního, motorového a zavazadlového prostoru a uzavření a uzamčení všech dveří vozidla. Aktivujte všechna zabezpečovací zařízení, kterými vaše vozidlo chráníte! Vozidlo zabezpečte i tehdy, vzdalujete-li se od něj třeba jen, abyste vyložili nákup.

Když zloděj uspěje
Pokud zjistíte, že vám z vozidla byly odcizeny věci, vše oznamte Policii České republiky, s vozidlem nemanipulujte, mohli byste zničit případné stopy. Nezapomeňte na vhodné pojištění.