VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Sezonní požáry, bordel ve sklepě nebo jídlo na vařiči. Hasiči to nemají lehké

Liberecký kraj - Pro pověrčivé není pátek třináctého zrovna ideálním dnem pro vážná rozhodnutí. Ti často hází neúspěchy na zmíněné datum. Hasiči naopak v pátek slavili. Na pátek 13. dubna připadl Den požární bezpečnosti. Ten pravidelně vyhlašuje Česká asociace hasičských důstojníků v některý z pátků třináctého.

16.4.2012
SDÍLEJ:

PÁLENÍ SUCHÉ TRÁVY se může zahrádkářům rychle vymknout z rukou.Foto: Deník / Tomáš Januszek

Za řadu požárů si můžeme sami. První skupinou jsou sezonní požáry, které se měsíc od měsíce mění. Na jaře známé a zákonem zakázané vypalování trávy, v zimě naopak nadměrně zatěžujeme elektroinstalaci vařením a pečením na Vánoce. Na denním pořádku jsou i požáry způsobené nevyčištěným komínem.

„Určitě nás zlobí i neustálý nepořádek ve sklepních a půdních prostorách. Zde se ve většině případů ukládá to, co nikdo nepotřebuje, navíc se vesměs jedná o hořlavý materiál. Nezřídka jsou zde uloženy i tlakové nádoby od campingových vařičů a podobně,“ postěžoval si Jan Mandl, komisař oddělení prevence hasičského záchranného sboru. Požáry ve sklepeních nebo na půdách nejsou ničím neobvyklým. „Nasyslované“ harampádí jen přidělává práci hasičům a navíc podporuje hoření. „V případě vzniku požáru pak tyto předměty kromě ztíženého úniku napomáhají i volnému rozvoji požáru,“ varuje Jan Mandl.

Další skupinu požárů způsobuje nepozornost. Příkladem za všechny je jídlo na sporáku ve spojení se zvonícím telefonem. Asi každému je jasné, jak vše končí. V lepším případě vše spraví vyvětrání.

„Na ponechaný pokrm na sporáku si vzpomene většinou až v době požáru kuchyňské linky. Podobně je tomu i při přípravě pokrmů po návratu z restauračního zařízení, kdy daná osoba vlivem předešlé konzumace alkoholu usne a ponechá pokrm na zapnutém sporáku,“ dodal závěrem komisař HZS Libereckého kraje.

Každý by měl myslet na to, že požár nehrozí jen v pátek třináctého. Jen svým předvídáním můžeme požáru zabránit.

Autor: Michael Daněk

16.4.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

FOTBALOVÝ servis: Sedmihorky zdolaly Semily

Havárie paraglidisty na Zvičině.

Na Zvičině havarovali dva paraglidisté, utrpěli vážná zranění

Šikovné ruce v Hostinném nebyly rozhodně zbytečné

Hostinné - Střední škola a Základní škola Sluneční v Hostinném zorganizovala klání truhlářů, tesařů, dřevařů a knihařů. Název soutěže Nechodím sem zbytečně byl splněn bezezbytku. Všichni předvedli svou zručnost.

V útulku se rozmohl nešvar. Adoptovaní psi se vracejí zpátky

Královéhradecko - V broumovském městském útulku se rozmohl nešvar. Lidé začali vracet psy, které třeba před několika měsíci adoptovali. Vedení útulku, který momentálně praská ve švech, takovou situaci nepamatuje. Důvody jsou různé a mnohdy připomínají spíše výmluvy.

Mezi podkrkonošské speciality patří i lomnické suchary

Lomnice nad Popelkou - Hořické trubičky, miletínské modlitbičky a lomnické suchary tvoří nejznámější sladký sortiment Podkrkonoší. Ovšem jediné lomnické suchary mají svoji stálou expozici v místním muzeu. A i když se už dávno uzavřely brány zdejších Čokoládoven a později firmy Nestle, tradiční lomnická pochoutka žije dál. Dnes si ji můžete koupit přímo v lomnickém muzeu nebo u zdejších výrobců.

„Závod nezabalím ani po nepovedené střelbě“

Vrchlabí - Čtyřiadvacetiletá vrchlabská biatlonistka LUCIE CHARVÁTOVÁ má za sebou druhou sezonu ve Světovém poháru. Během bilančního rozhovoru pro Krkonošský Deník hledala příčiny svých opakujících se chyb ve střelbě a vzpomínala na biatlonové začátky v podhůří Krkonoš.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies