Na webu slevyzhor.cz nabízel výhodné pobyty na horách. Na dumpingové ceny se nechaly nachytat tisíce lidí. Přišly o peníze i dovolenou. Dodnes se jí domáhají. Marně. Za velkým podvodem stojí Petr Chudoba, který měl v pronájmu až patnáct ubytovacích zařízení v Krkonoších a Jizerských horách.

„Je to lump a měli by ho zavřít," nebral si servítky Radek Vyštejn, jehož rodina Chudobovi pronajímala hotel Máj v Peci pod Sněžkou.

58 TISÍC STRAN SPISOVÉHO MATERIÁLU

Kriminalisté registrují v tuto chvíli pět tisíc trestních oznámení od podvedených klientů. „Jedná se o rozsáhlý případ s vysokým počtem poškozených. Celá věc je enormně administrativně i časově náročná na zadokumentování. Oznámení přicházejí z celé republiky a zaplnila již 165 šanonů, což odpovídá asi 58 tisícům stran spisového materiálu," sdělila Vlasta Suchánková z policejního ředitelství Libereckého kraje, které případ převzalo kvůli značnému rozsahu od semilského Územního odboru.

DENNĚ VOLÁ DVACET LIDÍ

Počet poškozených osob je však výrazně vyšší než pět tisíc. Napáchaná škoda rapidně přesáhne dosud zadokumentovaných 13 milionů korun. „Lidí, kteří se neobrátili na policii, je obrovské množství," řekla Deníku Renáta Šnajberková, která od listopadu převzala do provozu hotel Bílý Hořec v Harrachově. Ačkoliv Policie ČR již v srpnu loňského roku zablokovala portál slevyzhor.cz, podvedení klienti se stále domáhají pobytu v hotelových zařízeních v Krkonoších a Jizerských horách. „Denně nám volá patnáct až dvacet lidí, spousta dalších se ozývá mailem," potvrdila Šnajberková, o jak rozsáhlý podvod se jednalo.

„Některé vouchery jsou až do konce roku 2017," přidal informaci majitel hotelu Máj v Peci pod Sněžkou Radek Vyštejn. „Ačkoliv máme na stránkách upozornění, že vouchery, nakoupené přes portál slevyzhor.cz jsou neplatné a provozoval ho někdo jiný, lidé volají a píšou neustále," uvedl Vyštejn.

FIRMY NA PĚTAOSMDESÁTILETOU MATKU

Web slevyzhor.cz a patnáct ubytovacích zařízení v Krkonoších a Jizerských horách provozovaly společnosti Montana Joy s.r.o. a Catty s.r.o. Vystupoval a jednal za ně Petr Chudoba. Firmy však nechal napsat na Paulinu Chudobovou. Pětaosmdesátiletou matku. „Pokud vím, tak je z ní bezdomovkyně," zjistil Radek Vyštejn. Sídlo firem v pražských Horních Měcholupech neexistuje.

Petr Chudoba s penězi, které vytáhl od klientů na slevovém portále, nikam nezmizel. Podle vyjádření, které poskytl v září 2016 TV Nova, finance posouval do provozu, ale položily ho obrovské náklady na provoz hotelů. Svého jednání lituje. Podle aktuálních informací Deníku se skutečně neukrývá a při vyšetřování případu komunikuje a spolupracuje s policisty. Hrozí mu až deset let vězení.

STRHLA SE LAVINA TRESTNÍCH OZNÁMENÍ

Kriminalisty čeká dlouhý proces. „Je to jako lavina, přicházejí stále další trestní oznámení. Týdně jsou jich desítky," řekla včera policejní mluvčí Vlasta Suchánková. „Lidé jsou netrpěliví, ale vyšetřování má zákonné postupy. Trestní řízení bude trvat dlouhé měsíce. Obvinění padne, jakmile budeme mít souhrn všech oznámení a škod, způsobených klientům a hotelům," upřesnila.

Čtěte v pátek: „Zůstaly po něm krvavé matrace a klíče na úřadě," líčí majitel poškozeného hotelu.