Na policisty z Hostinného se v úterý večer obrátil s žádostí o pomoc osmačtyřicetiletý muž, který oznámil krádež dvou motocyklů. Ihned po tomto oznámení policisté vyjeli do Rudníku.

Tam zjistili, že dosud neznámý zloděj z objektu bývalé hasičské zbrojnice v průběhu posledních čtrnácti dnů odcizil dva plně funkční motocykly. Jednalo se o stroj značky ČZ 125 černé barvy bez přidělené registrační značky, který měl již nožní řazení a byl vyroben v roce 1947.

Druhým je motocykl značky Jawa Manet 90 červené barvy, rovněž bez přidělené registrační značky. Majitel veteránů vyčíslil předběžně škodu na necelých 76 tisíc korun. Za přečin krádeže provedené vloupáním hrozí pachateli trest odnětí svobody až na pět let.

„Policie ČR v Trutnově žádá občany, kteří by mohli pomoci, nechť nás kontaktují ," uvedl tiskový mluvčí policie Udo Ertner.

Motoskvosty z Československa

Dvě motorky, které ukradli zloději v Rudníku, jsou opravdu památky.

Jawa Manet se vyráběl od roku 1946 do roku 1951 v Povážské Bystrici, jedo idea však vznikla ve Zbrojovce Brno. Za tu krátkou dobu se vyrobilo neuvěřitelných 37 630 kusů. „Byl to unikát. Vznikl výjimečný motocykl s celou řadou konstrukčních novinek," píše se na webové stránce fiklub.mypage.cz, která se věnuje historii motocyklů značky Jawa a ČZ.

Druhá ukradená motorka ČZ 125 se vyráběla ve Strakonicích už před druhou světovou válkou. Tehdy šlo o typ A -a jeho následovníka, typ B, vymysleli tajně za okupace.