Turista vyrazil v podvečer z Luční boudy na Slezský dům, kde byl ubytován. Kolem šesté hodiny večer jej začala hledat polská horská služba GOPR, kterou vyzvali k pátrání ze Slezského domu. „Polští kolegové se na nás obrátili s prosbou o pomoc s tím, že na předpokládaném místě výskytu turisty už pátrají dva jejich skútry. Po další půlhodině jsme dostali informaci, že hledaný oznámil telefonem, že bloudí mimo tyčové značení," uvedl k počátku akce Adolf Klepš, náčelník Horské služby Krkonoše.

Do akce postupně vyrazily dva sněžné skútry a dvě terénní čtyřkolky spolu s dalšími členy HS ze stanic Pec pod Sněžkou. Dalších padesát záchranářů bylo připraveno v ostatních stanicích. „V první fázi jsme prohledávali Jantarovou cestu směrem ke Slezskému domu. Po domluvě se členy GOPR jsme se pak přesunuli do prostoru tyčované cesty přes Stříbrný hřeben," popsal pátrání náčelník Klepš s tím, že pohřešování turisty bylo oznámeno i Policii ČR. Zároveň pochválil skvělou koordinaci krkonošských členů HS s polskými kolegy z GOPR.

Krátce po sedmé pak horští záchranáři našli polského výletníka asi 1 kilometr od Luční boudy a několik desítek metrů od tyčového značení. Členy HS k sobě duchapřítomně přivolal záblesky fotoaparátu v mobilu. Na cestu se vydal jen s turistickými hůlkami, bez rukavic a pokrývky hlavy. I přesto naštěstí byl v pořádku, bez zranění a dokonce bez známek podchlazení. Krátce poté jej záchranný tým předal členům GOPR a ti jej dopravili do místa ubytování.

„Na krkonošských hřebenech nyní vane silný vítr a cesty jsou tím pádem pokryté velikými návějemi sněhu. Kromě toho také pokračuje husté sněžení, takže orientace ve volném terénu je i za světla obtížná," upozornil návštěvníky hor Adolf Klepš. Důrazně turisty varoval, aby se na hřebenové túry nevydávali bez potřebného vybavení a ošacení a pozorně sledovali tyčové značení. „V žádném případě by v takových povětrnostních a sněhových podmínkách neměli vyrážet na cestu za tmy nebo tak, že je tma cestou zastihne," dodal náčelník Klepš.