Obě ale se záchranáři komunikovaly, řekl mluvčí Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje Michael Georgiev. Je to už podruhé v tomto týdnu, co záchranáři podobnou otravu řešili. Dvě děti se přiotrávily v Liberci v pondělí večer.

Hasiči a záchranáři vyjížděli do Turnova po 20:40. Podle operační důstojnice hasičů na místě naměřili koncentraci oxidu uhelnatého 150 ppm, což není tak nebezpečné jako v pondělí v Liberci. Tam měřicí zařízení ukázalo koncentraci oxidu uhelnatého 500 ppm. Ta už může způsobit kolaps a smrt. Objekt hasiči odvětrali, příčiny jsou v šetření.

Nebezpečí oxidu uhelnatého podle mluvčí hasičů Zdenky Štrauchové lidé podceňují. Bezbarvý plyn je velmi zákeřný už proto, že je bez chuti a bez zápachu. "Je lehčí než vzduch a vzniká při nedokonalém spalování," připomněla. K případům otravy dochází podle hasičů při užívání plynových průtokových ohřívačů (karem), když není zajištěno dostatečné větrání v místnosti. Otrava však může nastat i tehdy, pokud není v pořádku odvod spalin z kotle nebo je komín zanesen sazemi.

Prvními příznaky otravy jsou obvykle bolesti hlavy, nevolnost, závrať, malátnost a zmatenost. Typické je třešňové zbarvení kůže a sliznic. "Prevence je jednouchá - provádět pravidelné kontroly komínů, topidel, zejména plynových zařízení, na trhu lze rovněž zakoupit alarmy, které dokážou upozornit na nebezpečnou hladinu tohoto jedovatého plynu v ovzduší," uvedla. Detektor s alarmem, který na zvýšené množství oxidu uhelnatého včas upozorní, lze na internetu pořídit už za 360 korun.