Regulační bubliny jsou pomyslné kružnice kolem každé stavby, jejichž poloměr se odvíjí od míry zátěže území. Podmínkou pro umístění nové stavby je to, aby se nová bublina vešla mezi kružnice kolem už existujících staveb.

Město schválilo územní plán v roce 2011. Krajský úřad ale dospěl k závěru, že takový typ regulace není přípustný, a to například proto, že kvůli principu bublin se regulace mění v čase. Město se neúspěšně bránilo u krajského soudu a také u Nejvyššího správního soudu.

U Ústavního soudu ale princip regulačních bublin obstál, není prý v rozporu se stavebním zákonem. Soudce zpravodaj Jan Filip připodobnil princip regulačních bublin k indexu podlažních ploch využívanému například v Brně. Princip zůstává po celou dobu platnosti územního plánu stejný, mění se území a možnosti, jak umisťovat další stavby, uvedl Filip. Zdůraznil také důležitost ochrany krkonošské přírody. Pec pod Sněžkou podle něj není jediná krkonošská obec, která regulační bubliny používá.

Ústavní soudci oba verdikty zrušili, ponechali ale v platnosti rozhodnutí krajského úřadu. Krajský soud tedy nyní bude znovu rozhodovat o žalobě města proti postupu úřadu. Územní plán bez ohledu na trvající řízení zůstává v platnosti na základě odkladného účinku, o kterém rozhodli ústavní soudci už loni.

Pec pod Sněžkou měla podle Českého statistického úřadu na konci minulého roku 657 obyvatel. Město je však zároveň lyžařským a turistickým střediskem, což se odráží v zájmu o nemovitosti a stavební příležitosti.

Zatím jen vizualizace. Továrna firmy Karsit se zatím nestaví kvůli námitce podjatosti.
Stroje jsou na cestě, továrna ale nestojí