Skoro jedenáct tisíc českých korun si vzal do batohu pětatřicetiletý Polák z Walbrzychu a vydal se 22. března na výlet do Trutnova.Jeho kroky vedly do lékárny v Horské ulici. Suverénně položil na táru pět receptů k léku Adipex Retard, kterému se kvůli vzhledu pilulek říká „zlaté vejce". Lékárnice však neměla tolik balení léku na skladě, a tak zákazníkovi vyměnila recepty za tzv. šatní lístek s tím, že si má zboží vyzvednout druhý den. To už však padla kosa na kámen. Polák se ani nestihl nadechnout a skončil v policejních okovech a následně ve vazbě. Z té se po zhruba dvou měsících dostal až tento čtvrtek, kdy stanul před senátem Okresního soudu v Trutnově. Zmíněný lék, kterého si chtěl mimochodem Polák koupit v množství tisíce kusů pilulek, totiž obsahuje psychotropní látku fentermin.

Na drogy jsou v Česku zákony nastaveny tvrdě. A tak podle paragrafu 238 trestního zákona, který definuje nedovolenou výrobu a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, je jednání, kterého se Polák dopustil, považováno za pokus o zločin. Podle odstavce 2 zmíněného paragrafu hrozila polskému obchodníkovi trestní sazba od dvou do deseti let. Nakonec trutnovský senát Poláka odsoudil na tři roky s pětiletou podmínkou a vyhostil ho též na pět let z Česka.

Zlaté vejce Polákovi zaskočilo

Lék Adipex Retard je podle slov magistry z trutnovské lékárny vydáván výhradně na lékařský předpis. Důvodem je hlavně to, že obsahuje psychotropní látku fentermin. „Když polský zákazník přišel s pěti recepty na tento lék, prohlédla jsem si je a hned mi na nich bylo divné, že jsou všechny stejné a přitom pocházejí z různých polských měst. Navíc všechny měly stejná čísla, padlo mě, že jsou zkopírované. Tak jsem zavolala policii," svědčila magistra z inkriminované lékárny u soudu. Obžalovaný se přiznal, že recepty zfalšoval. „Vytiskl jsem si je z internetu. Chtěl jsem v Česku léčivo nakoupit a u nás pak prodat a vylepšit si tak finanční situaci. To, že lék na hubnutí obsahuje nějaké nebezpečné složky, jsem, netušil. Moje manželka po porodu lék také užívala, aby shodila kila navíc. Na objednané zboží jsem už měl domluvený odbyt," vypovídal obžalovaný Polák před trutnovským soudním senátem. „To jste si rozpočet opravdu moc nevylepšil," konstatoval lakonicky předseda senátu Okresnho soudu v Trutnově Vladimír Řezníček. „Je zřejmé, že naše země o takové turisty, jako jste vy, nestojí. Proto budete z Česka vyhoštěn," prohlásil předseda senátu. Protože se jak státní zástupce, tak obhájce vzdali práva na odvolání, rozsudek nabyl právní moci okamžitě. Polák mohl odejít přímo z trutnovské soudní síně, ale neudělal to. „Pojedu s eskortou ještě do hradecké věznice, abych tam po sobě uklidil a převzal si věci," konstatoval a s klidem přijal zprávu, že 10 800 korun, které měl připravené na nákup pléků, propadnou státu. Českou republiku měl opustit do čtyřiadvaceti hodin. „Pět let se tu nesmíte ukázat ani na chvilinku, jinak skončíte ve vězení. Čím dřív odtud zmizíte, tím líp," uzavřel nevšední soudní jednání předseda senátu.