O svůj biják však lidé přijít nechtějí. A tak se místní nadšenci rozhodli uspořádat další happening. V pátek a sobotu rozzáří plátno analogové snímky z klasických filmových kopií a prostor dostane přitažlivý program. Iniciátoři chtějí festivalem Ahoj Kino! ukázat, že záchrana má smysl.

Spolek Ahoj! bojuje o biograf. Nejen analogovým promítáním

Občanský kulturní spolek Ahoj! oživuje prostor kina unikátními programy pod hlavičkou Ahoj kino!.

Aktivita vyzývající k záchraně kina po loňském happeningu a mimořádném premiérovém uvedení bondovky Spectre vyústí tento pátek a sobotu akcí s podtitulem Analog showcase. Kromě filmových projekcí nabídne řadu dalších aktivit od přednášek, přes divadlo ke koncertům.

„Dvoudenním Festivalem chceme stejně jako v loňském roce poukázat na význam lomnického kina jako nezbytné kulturní instituce pro život města. Víme, že s nedigitalizovaným kinem lze dlouhodobě jen těžko oslovovat návštěvníky. Náš festival nabízí mnohem víc, než pouhé projekce. Pracujeme s nevýhodou kina tak, aby se pro nás stala základem jedinečného programu. Všechny filmy uvedeme z klasických filmových kopií, jež diváci už patrně jen tak nebudou mít možnost na plátně vidět, což v případě hlavně Cesty do pravěku dělá víc než polovinu diváckého zážitku. Ukážeme, že kino s jeho dispozicemi je možné využít pro řadu dalších aktivit, díky nimž z něj může být živý a významný kulturní prostor," vysvětluje snahu o oživení biografu dramaturg Martin Kos.

Černý Petr, Cesta do pravěku a Melancholia. To jsou snímky, na které se mohou těšit diváci.

Doprovodí je i lektorské komentáře. Udržení kina přijede podpořit punková odnož libereckého divadla F. X. Šaldy s představením Cela.

Redaktoři hudebního časopisu Ditchmag a Radia Wave v eklektickém dj setu představí nejnovější trendy současné hudební scény.

Za vrchol akce se dá bezpochyby považovat vystoupení Leoše Horta, alias HRTL. Špičkový performer na modulární syntezátor má rozhodně co nabídnout. Jeho album Dataloss bylo nedávno oceněno i cenou Anděl za nejlepší elektronické album roku.

„Máme radost, že show s modulárním syntezátorem a dalšími analogovými krabičkami můžeme uvést v programu. Nebudu přehánět, když řeknu, že v regionu půjde o událost roku z pohledu elektronické scény, kterou ještě umocní společný dj set DaRoota s Hajnatorem z libereckého Experimental Cabaretu," říká k akci Ahoj Kino! dramaturg Martin Kos.